Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Gesloten voor uitbreiding en verbouwing
DO THE RIGHT DING/STEUN
Agenda

13.09.2017

Talk / Sustainable Textiles

Circulaire economie, cradle to cradle, 'Fair trade', … Ook in de textielsector staat duurzaamheid hoog op de agenda. Deze sector is volop in transitie en ziet in duurzame innovatie een opportuniteit. Door milieuvriendelijk te werken kunnen bedrijven niet alleen hun kosten inperken en betere producten leveren maar ook nieuwe markten creëren! Hoog tijd voor Ministry of Makers om enkele experten aan het woord te laten over nieuwe grondstoffen en productieprocessen, duurzame business modellen en de integratie van nieuwe technologie.

Op het programma:

Sustainability: Eigen Kweek

Hogeschool Gent wil de hennepvezel nieuw leven inblazen met haar onderzoeksproject 'Eigen Kweek' en experimenteert er op los. In Design Museum Gent geven ze op 13 september een unieke blik achter de schermen.

Voor u verwacht in hogere sferen terecht te komen: het gaat hier over de industriële hennep, met een laag THC-gehalte en geteeld voor de productie van… grondstoffen. Papier, touw, voeding, medicijnen… maar ook kleding. Die bovendien sterker, duurzamer en ecologisch meer verantwoord is dan uw T-shirt van katoen.

Nieuwsgierig naar meer? Alexandra De Raeve, Departementshoofd Mode- Textiel en Houttechnologie aan HoGent, neemt u op sleeptouw doorheen het project.

Sustainability: Eerste hulp bij eerlijk textiel

Een kledingstuk gemaakt uit bamboe: is dat wel écht zo milieuvriendelijk als wordt beweerd? Welke grondstoffen worden verwerkt in onze kleding? En welke chemicaliën worden door de kledingindustrie frequent ingezet, maar draag je liever niet dicht op je huid?

Evelien Bossuyt is een onderzoekster met een passie voor duurzame kledij. In opdracht van Gent Fair Trade maakte ze een brochure om ondernemers te informeren over grondstoffen van textiel en duurzaamheidslabels voor het productieproces van kleding.

Tijd voor een 'reality check': 'Eerste hulp bij eerlijk textiel' is een ontluisterend maar broodnodig onderzoek.

Sustainability: Growing Shoes – Fungal Futures

Wereldwijd worden jaarlijks 21.000.000.000 paar schoenen geproduceerd en 95% daarvan komt na gebruik terecht op de vuilnisbelt. Het productieproces is bovendien weinig milieuvriendelijk door de hoge CO2-uitstoot, een enorm waterverbruik én het gebruik van zeer giftige producten. Hoog tijd om na te denken over een duurzaam alternatief en misschien wel de schoen van de toekomst, dacht schoenontwerpster Kristel Peters. Met 'Alice, A Zero Waste Fashion Shoe' introduceerde ze een modulaire pump waarvan de basis bestaat uit een 3D-geprinte hiel en zool. Inmiddels is ze ook volop aan het experimenteren met levende organismen. Ze vertelt over haar onderzoek 'Rethinking High Fashion Shoes'. Benieuwd hoe een 'groeischoen' eruit ziet? Ga vooral zelf gaan kijken in het Design museum.

Sustainability: Clarysse

Het Belgisch bedrijf Clarysse (huishoudlinnen) is een belangrijke voortrekker wat betreft duurzaam ondernemen, met de cradle to cradle-filosofie als leidraad. Laurens Oversier vertelt over de inspanningen van het bedrijf om een eerlijk product af te leveren.

Inschrijven

Inschrijven doe je via mail.