1ste - 2de leerjaar

Binnenhuisarchitecten gezocht

Een beroep als bakker, schooljuf of brandweerman, dat kennen kinderen wel. Maar weten ze ook wat een binnenhuisarchitect doet? Welke kamers vind je in een huis en welke objecten passen daar in? Tijdens het inrichten van een huis met speelgoedmeubeltjes worden deze vragen beantwoord. Vervolgens trekken de kleine binnenhuisarchitecten al schetsend door het museum. 

De kinderen ontdekken spelenderwijs hoe je een huis kan inrichten. Ze denken na, maken keuzes en leren nieuwe woorden. Tijdens het tweede deel van de rondleiding ligt de nadruk op creativiteit. De kinderen kijken, fantaseren en ontwerpen. Als volleerde binnenhuisarchitecten keren ze terug naar de klas!

Binnenhuis
Duur: 2 uur
Prijs: € 60

Reserveer nu!

Op wandel met vader Jacob

‘Er was eens een heel klein stadje. Er woonden maar tachtig mensen. Eén van die mensen was Jacob de klokkenmaker.’ Dit verhaaltje is het vertrekpunt van een boeiend museumbezoek rond klokken. Het museum bezit een aantal prachtige exemplaren, van schoorsteenklokken tot staande klokken. Wie goed kijkt merkt al snel dat er op deze klokken veel meer te ontdekken valt dan alleen maar hoe laat het is…

Tijdens de rondleiding worden de klokken in het museum bekeken. Welke soorten klokken bestaan er? Hoe werkt een klok? Wat zijn de slinger en gewichten? De kinderen kijken, onderzoeken en tekenen. Kloklezen is veel leuker op de klokken in het museum!

Op wandel met vader Jacob
Duur: 1 à 2 uur
Prijs: € 60

Reserveer nu!


3de- 4de - 5de - 6de leerjaar

Wees gezeten

Stoelen kennen we allemaal. We zitten er elke dag op. Het lijkt een doodgewoon ding, maar toch is een stoel veel meer dan een zitting en vier poten. In het museum vind je stoelen in allerlei kleuren en maten: oude maar ook heel moderne, kleine maar ook grote, stevige maar ook heel fragiele. Van een eenvoudig houten krukje tot een merkwaardige betonstoel.

In kleine groepjes worden de leerlingen op pad gestuurd in het museum. Aan de hand van korte omschrijvingen gaan ze op zoek naar een stoel en stellen die vervolgens voor aan de rest van de klas. Zelf op onderzoek gaan, kritisch nadenken en argumenteren spelen hier een belangrijke rol.

Wees Gezeten
Duur: 2 uur
Prijs: € 60

Reserveer nu!

Marc groet ’s morgens de dingen

PAUL VAN OSTAIJEN
 

Groet jij ’s morgens net als Marc de vaas, de stoel en tafel in je kamer? Kinderen worden omringd door gebruiksvoorwerpen, maar ze staan er slechts zelden bij stil dat al die handige objecten niet zomaar ontstaan. Ze kunnen pas gemaakt worden als een ontwerper heeft nagedacht over de vorm, de functie, het materiaal, de kleur en de versiering van het gebruiksvoorwerp.

Vóór de opkomst van de industrie werden gebruiksvoorwerpen vervaardigd door ambachtslui. De glasblazer, leerlooier, pottenbakker en smid waren elk gespecialiseerd in bepaalde materialen en specifieke technieken. Vandaag wordt het merendeel van de gebruiksvoorwerpen in fabrieken vervaardigd. Nieuwe technologieën zorgen voor nieuwe mogelijkheden. Toch blijft kennis van het ambacht ook voor hedendaagse designers een essentiële vaardigheid. Ontdek samen met uw leerlingen hoe vakmanschap ook vandaag nog een rol speelt in de vormgeving van gebruiksvoorwerpen.

Handsondesign Rondleiding
Duur: 2 uur
Prijs: € 60
Van 19 november
tot 5 maart

Reserveer nu!


Alle jaren

RONDLEIDING MET FYXXIWORKSHOP

02 Kom Ook Naar Museum

In de week van 23 tot en met 27 januari 2017 bieden wij op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag jouw leerlingen op hun beurt de kans om een boeiend en interactief verhaal te ontdekken. Een programma duurt drie uur (kan in voor- of namiddag). We gaan in het museum aan de slag met 3D-printers en mallen. Wie kans wil maken op een unieke beleving met de klas moet er vlug bij zijn: de plaatsen zijn heel beperkt, slechts één klas per halve dag.

Duur: 3 uur
Prijs: € 400 per klas (max 24 leerlingen)

Reserveer nu!

RONDLEIDING + BEZOEK FYXXILAB

Kom met je klas naar de tentoonstelling voor een interactief bezoek. Combineer de rondleiding met een bezoek aan het Fyxxilab en dompel je leerlingen een hele dag onder in STEM! De twee locaties zorgen samen voor een goedgevulde dag.

Mail ons om een combi-bezoek te boeken