Eerste graad

Zitten is een werkwoord

De leerlingen van 1ste en 2de jaar secundair onderwijs nemen we mee in de verhalen van stoelenontwerpers. We maken hen duidelijk dat een designer op een creatieve manier vorm geeft aan ideeën en oplossingen voor vraagstukken en problemen. Maar een ontwerper is ook een ondernemer, een ergonoom of zelfs een milieubeschermer. De leerlingen proberen stoelen uit en maken kennis met materialen en technieken van de voorbije 200 jaar. We maken een ommetje langs de tentoonstelling ‘Rechts / Averechts’. Het ‘Lichtbed’ van twee Brusselse ontwerpers en stoelen van de Oostenrijkse kunstenaar Franz West zijn heel inspirerend.

Wees Gezeten
Duur: 1,5 uur
Prijs: € 60

Reserveer nu!


Tweede en derde graad

‘Zin in design?’

Voor de tweede en derde graad ontwikkelen we een Design ABC. Begrippen als standaardisatie, massaproduct, decoratief, functioneel,… leren de leerlingen op een interactieve manier kennen en toepassen. Ze kruipen in de huid van minimalist, modernist, kunstambachtsman,… Kortom we nemen hen mee in een verhaal over design-denken. Aspecten als vorm, materiaal en functie en hun onderlinge relatie ontbreken uiteraard niet in dit verhaal. We wandelen op het scherp van de snee tussen design, kunst en architectuur.

‘Zin in design?’​​
Duur: 1,5 uur
Prijs: € 60

Reserveer nu!


Alle graden

Rechts / Averechts

Rechts Averechts

De expo ‘Rechts / Averechts’ plaatst het textielontwerp binnen een ruimere context van design, mode, kunst en architectuur. In deze belevingstentoonstelling over textiel wandel je niet alleen tussen, in en door de werken, maar kan je er ook aan voelen en op zitten. Naast werk van bekende Belgische en internationale designers, is er ook beeldend werk te zien van kunstenaars met naam. Andere ontwerpers/kunstenaars balanceren dan weer op de grens tussen design en architectuur. En natuurlijk ontbreekt de inbreng van docenten en alumni niet.

Een tentoonstelling die aan klassen van het secundair onderwijs heel wat te bieden heeft. En we kunnen op maat werken van de verschillende opleidingen. Voor leerkrachten esthetica en hun leerlingen is het werk van beeldende kunstenaars als Delaunay, De Bruyckere of Bourgeois en anderen de rode draad tijdens de interactieve rondleiding. Wenst u als leerkracht binnen de richting mode en creatie meer het accent op materialen, technieken, motieven en patronen te leggen, dan bieden we dat met plezier aan in het geleid bezoek waar zelf aan de slag gaan belangrijk is.

Een geleid bezoek wordt een interactief verhaal. Leerlingen kijken, raken aan, beleven. Ze trekken een ongewone poncho aan of experimenteren met vormfrakken van Kristof Van Gestel. Neem rustig plaats op het indrukwekkend ‘Lichtbed’ van Chevalier-Masson en ontdek de kleurrijke experimenten van alumni. Ontdek ongewone motieven, intelligente textielen, gebreide en geweven stoffen.

31.03.2017 – 01.10.2017
Duur: 1,5 uur
Prijs: € 60

Reserveer nu!

Hello, Robot.

Hello Robot

Boek alvast een gids voor onze najaarstentoonstelling ‘Hello, Robot. Design tussen mens en machine’. Gaan robots onze jobs afnemen? Wilt u dat er een robot voor u zorgt? De expo maakt duidelijk dat de expansie van robotica al decennialang met gemengde gevoelens wordt gevolgd. Net als in de begindagen slingert het debat over kunstmatige intelligentie nog steeds heen en weer tussen utopie en dystopie, tussen de hoop op een betere, technisch hoogontwikkelde wereld en de angst voor de onderwerping van de mens. In deze context rijst ook opnieuw de vraag naar de verantwoordelijkheid van designers. Een rondleiding toont uw klas hoe science fiction alledaagse werkelijkheid is geworden.

27.10.2017 – 15.04.2018
Duur: 1,5 uur
Prijs: € 60

Reserveer nu!