Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Gesloten voor uitbreiding en verbouwing
bekijk de tijdlijn
Expo
21.06 Flag icon
15.09.2002

100 jaar - 100 stoelen

Vitra 100Stoelen

In de tentoonstelling 100 jaar - 100 stoelen komen alle belangrijke stijlperiodes uit de 20e eeuw in het industriële meubelontwerp aan bod.
Vanaf de tweede helft van de 19e eeuw legden meubels van gebogen hout de basis voor massaproductie. Sindsdien speelde design een belangrijke rol in de culturele ontwikkeling.

Kenmerkend voor het Amerikaans design na WO2 is de nauwe samenwerking van de ontwerpers met de industrie. Voor het eerst werden hun voorwerpen in serie geproduceerd. Zo begon design deel uit te maken van het dagelijks leven.

In diezelfde periode kwam ook in Europa design tot ontwikkeling, vooral in Italië en Scandinavië. Ook hier was het de bedoeling om deze vernieuwende ontwerpen toegankelijk te maken voor het grote publiek.

De vervormbaarheid van kunststof en de ontwikkeling van nieuwe schuimstoffen brachten in de jaren '60 een door Pop Art geïnspireerd spel van vormen en kleuren op gang. In de jaren '80 leidde het streven naar individualisme en pluraliteit tot een nog nooit eerder geziene verscheidenheid van stijlen. Het laatste decennium van de 20e eeuw werd gekenmerkt door eenvoud in vorm en materiaal. Fantasie bleef echter een belangrijk criterium.