Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Gesloten voor uitbreiding en verbouwing
DO THE RIGHT DING/STEUN
Agenda

4.12.2020

Design × anthropology

Design Dialogues

Het onderzoeksveld van design en antropologie bevindt zich nog steeds onder de radar. Hoewel er veel te leren valt uit een confrontatie van beide domeinen. Meestal ontwerpt de designer voor de mens. Een verdieping in de leefwereld van de doelgroep die het product of de dienst zal gebruiken, zou dus een essentieel onderdeel moeten vormen van het ontwerpproces. Omgekeerd kan design ook een handig hulpmiddel vormen om complexe antropologische processen, zoals migratie, op een andere manier te documenteren en analyseren. We nodigen Catherine Willems en Charles Heller uit om hierover te reflecteren.

Design × anthropology maakt deel uit van de nieuwe gecureerde lezingenreeks Design Dialogues waarbij het Design Departement van KASK & Conservatorium en Design Museum Gent de handen in elkaar slaan. Eigenzinnige denkers, dromers, doeners en makers uit het brede designveld worden uitgenodigd om samen te reflecteren over de rol, impact en toekomst van design in een veranderende maatschappij. Elke dialoog wordt een kritische bevraging rond een uitdagend thema aangevuld door een open discussie tussen de sprekers en het publiek. Onze missie? Engagerende en baanbrekende perspectieven aanreiken die ons klaarstomen voor de uitdagingen van morgen.

Herbekijk op Facebook

Sprekers

Catherine Willems (BE)
Naar aanleiding van haar doctoraat aan het KASK & Conservatorium deed design antropologe en schoenontwerpster Catherine Willems onderzoek naar traditionele schoenmaaktechnieken in India, Finland en Namibië. Haar studie brengt drie uiteenlopende onderzoeksvelden samen: antropologie van maakprocessen in verschillende inheemse culturen, de biomechanica van de menselijke voet, en geavanceerde design technologieën zoals 3D-printen. De confrontatie van haar antropologisch onderzoek naar vakmanschap met de toepassing van moderne technologie inspireerde Willems tot haar vervolgonderzoek Footwear 2.0 en het oprichten van de Future Footwear Foundation. Haar doel is het ontwerpen van schoeisel dat duurzaam is voor lichaam en milieu, en dat een synergetische globale samenwerking probeert te bewerkstelligen tussen ambachtslui, studenten, academici en industrie. Momenteel werkt ze aan een haalbaarheidsstudie, gefinancierd door het industrieel onderzoeksfonds Gent, om 3D gepersonaliseerde schoenen te ontwerpen en marktwaardig te maken. Haar onderzoek is op diverse plekken gepubliceerd en werd gebundeld in de onderzoekspublicatie Do You Want Your Feet Back?, uitgegeven bij APE (Art Paper Editions).

Charles Heller (UK)
Onderzoeker en filmmaker, Charles Heller, verdiept zich in de migratiepolitiek binnen en aan de grenzen van Europa. In 2015 voltooide hij een PhD aan Goldsmiths, University of London. Samen met Lorenzo Pezzani is Heller ook mede-oprichter van Forensic Oceanography dat het gemilitariseerde grensregime in de Middellandse Zee kritisch onderzoekt. Aan de hand van kaarten, video-animaties, installaties en mensenrechtenrapporten documenteren ze de omstandigheden die leiden tot de dood van migranten op zee. Hun werk werd gebruikt als bewijs in rechtbanken, gepubliceerd in verschillende media en op grote schaal tentoongesteld.

Moderator

Tine Destrooper (BE)
Tine Destrooper is universitair hoofddocent aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid en Criminologie van de Universiteit Gent, lid van het Mensenrechtencentrum van de Universiteit Gent en coördinator van het Justice Visions onderzoeksproject. Voorheen bekleedde ze functies bij verschillende Europese en Amerikaanse instellingen, waaronder New York University, het European University Institute, Universiteit Leiden, Wissenschaftskolleg Berlijn en de Universiteiten van Antwerpen en Leuven. Hier deed ze onderzoek naar de gevolgen van gewelddadige conflicten en de rol van de internationale gemeenschap in de omgang met de nasleep van gewelddadige conflicten. Haar publicaties en lezingen op diverse internationale fora hebben de vaak onvoorziene gevolgen die internationale interventies kunnen hebben voor lokale (groepen) rechthebbenden in beeld gebracht..