Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Gesloten voor uitbreiding en verbouwing
DO THE RIGHT DING/STEUN
Agenda

25.02.2021

Design × public space

Design Dialogues

Paradise Lost. Het is vijf na twaalf. We moeten nu de verkavelingswoede en de exploitatie van moeder aarde alsof ze een supermarkt is een halt toeroepen. De niet te stuiten expansiedrift van de mens heeft de biotoop van de wilde natuur tot een onleefbaar minimum beperkt. Resultaat: met de minuut sterven er diersoorten uit en warmt de aarde op. Meer dan ooit moeten we inzien dat onze ruimtelijke planning invloed heeft op het klimaat, maar ook op onze economie, gezondheid en samenleving. De huidige gentrificatie die bepaald wordt door de geprivatiseerde vastgoedsector gaat ten koste van de publieke ruimte als gedeelde plek waar mensen elkaar vrij en spontaan kunnen ontmoeten, los van hun sociale status. Het openbare domein moet terug een open en inclusief forum worden dat ten dienste staat van mens en natuur. Hoe kan design ingezet worden als stem in dit discours? Hoe kunnen ontwerpers helpen bij de visualisatie van het publieke domein? En hoe zou de openbare ruimte ingericht moeten worden met het oog op een duurzame toekomst?

Design × public space maakt deel uit van de nieuwe gecureerde lezingenreeks Design Dialogues waarbij het Design Departement van KASK & Conservatorium en Design Museum Gent de handen in elkaar slaan. Eigenzinnige denkers, dromers, doeners en makers uit het brede designveld worden uitgenodigd om samen te reflecteren over de rol, impact en toekomst van design in een veranderende maatschappij. Elke dialoog wordt een kritische bevraging rond een uitdagend thema aangevuld door een open discussie tussen de sprekers en het publiek. Onze missie? Engagerende en baanbrekende perspectieven aanreiken die ons klaarstomen voor de uitdagingen van morgen.

Volg de Zoom webinar hier

Sprekers

Annelys de Vet (NL/BE)
Annelys de Vet is activistisch designer, docent en onderzoeker. Momenteel is ze doctoraatsstudent aan het Antwerp Research Institute for the Arts/Sint Lucas waar ze onderzoekt hoe design pedagogie kan bijdragen tot emancipatie en gemeenschapsvorming, tegen onderdrukking en uitbuiting. Tot 2019 was De Vet hoofd van de master Think Tank for Visual Strategies aan het Amsterdamse Sandberg Instituut. Daaruit rolde de oprichting van het nieuwe MA-programma Disarming Design gewijd aan design praktijken in situaties van onderdrukking. De Vet is de initiator van Subjective Editions, een publicatieproject dat regio’s en landen vanuit hoogstpersoonlijke observaties van binnenuit in kaart brengt. De inmiddels 12 edities van de ’Subjectieve Atlassen’ pogen de representatie van de publieke ruimte bij te sturen en het debat errond te voeden. In zijn totaliteit onderzoekt De Vet’s praktijk de rol van design in relatie tot het publieke en politieke discours, om methoden, structuren en instrumenten te ontwikkelen die vanuit design een platform bieden aan een pluralistische samenleving.
www.bureaudevet.be | www.disarmingdesign.com | www.subjectiveatlas.info

Elly Van Eeghem (BE)
Elly Van Eeghem is multidisciplinair kunstenaar, sinds 2012 verbonden aan het Stadsatelier van Kunstencentrum Vooruit en geeft les aan het KASK & Conservatorium in de opleiding Autonome Vormgeving. In 2019 doctoreerde ze aan het KASK met haar artistiek onderzoek (Dis)placed Interventions: Making public space in urban landscapes dat handelt over de rol die ontwerp en kunst kunnen spelen bij de ontwikkeling van de openbare ruimte in stedelijke contexten. Ze deed onderzoek op straat, presenteerde documentaire voorstellingen over stadsontwikkeling in leegstaande panden, werkte in de publieke ruimte en bouwde lokale buurtateliers uit. Haar onderzoek mondde uit in een gelijknamig boek en een podiumvoorstelling die ze in samenwerking met muzikant Benne Dousselaere creëerde. Aan de hand van foto’s, videobeelden, plattegronden, maquettes, stemopnames en muziek werd de toeschouwer meegevoerd op een gefictionaliseerde trip langs wat een stad mogelijk zou kunnen zijn. Het documentaire materiaal verzamelde ze doorheen de jaren in diverse wijken in Gent, Berlijn, Parijs en Montreal, en via gesprekken met beleidsmakers, urbanisten, bewoners en projectontwikkelaars. Met dat materiaal tourt ze momenteel langs huiskamers en vergaderzalen met een intieme tafelvoorstelling over co-creatie en publieke ruimte.

Moderator

Leo Van Broeck (BE)
Leo Van Broeck is architect en medeoprichter van het architectenbureau Bogdan & Van Broeck, een kantoor dat sterk gericht is op onderzoek en zich onderscheidt door een actief maatschappelijk engagement. In 1981 studeerde Van Broeck af als burgerlijk ingenieur-architect aan de KU Leuven waar hij sinds 1995 actief is als praktijkassistent en sinds 2006 als professor architectonisch en stedenbouwkundig ontwerpen. Van Broeck is ook de initiator van vzw Stad en Architectuur en was van 2013 tot 2016 voorzitter van de Koninklijke Federatie van de Architectenverenigingen van België. In 2016 werd Van Broeck aangesteld als Vlaams Bouwmeester. Tijdens zijn mandaat dat hij tot 2020 bekleedde, zette hij zich in voor de ontwikkeling van een bouw- en ontwerpagenda die in het teken stond van een zorg- en duurzamer ruimtegebruik gekoppeld aan de creatie van een aangename, gezonde en inclusieve leefomgeving.