Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Het museum is gesloten om COVID-19 af te remmen. Meer info.
gesloten
plan je bezoek
Agenda

22.11.2020

Dag van de Wetenschap

Kleuren met kruiden

Op zoek naar een kleurrijke namiddag met je kinderen? Doe eens een experiment ter ere van de eerste digitale Dag van de Wetenschap. Evenveel experimenteerplezier, maar dan online. Wij leren je deze editie textiel kleuren met kruiden!

Stap voor stap zullen we jou tonen hoe je jouw mondmasker of wit T-shirt kan verven met kurkuma of een ander kruid uit je tuin of keukenkast. Waarom kurkuma? Om textiel te verven worden vaak chemische stoffen gebruikt. Via je kleren kunnen die door je huid worden opgenomen. En dat is niet gezond. Ontwerpster Nienke Hoogvliet ging op zoek naar een oplossing. Met haar project H.E.R.B.S. ontwikkelde ze op basis van kruiden natuurlijke kleurstoffen die juist goed zijn voor je lichaam. Op deze manier wil ze mensen bewust maken van het probleem en hen laten kennismaken met natuurlijke kleurstoffen. In het stop-motionfilmpje legt Nienke alles stap voor stap uit. Een leuke en gemakkelijke activiteit dus voor het hele gezin.