Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Vandaag open van 09:30 tot 17:30
plan je bezoek
Expo
5.04 Flag icon
10.06.2019

Hybrid Heads

Hoofddeksels en bedekkingen zijn misschien wel de krachtigste uitingen van culturele identiteit. Designer Daniela Dossi onderzoekt in Hybrid Heads de symbolische, politieke en sociale waarden van hedendaagse hoofddeksels, vertrekkend van een archief van persfoto’s van overal ter wereld. Ze ontwikkelde een methode en open designsysteem om hoofddeksels te remixen en zo verschillende culturele identiteiten samen te brengen. Uit de combinaties van textielsamples met archiefbeelden kunnen nieuwe hybride ontwerpen ontstaan, zoals bijvoorbeeld het textiel van een specifiek hoofddeksel uit Kyrgyzstan dat wordt samengebracht met de vorm van een hoofddeksel uit Pakistan.

Het textielonderzoek en de eerste collectie hybride hoofddeksels zijn het resultaat van een langdurige residentie van Daniela Dossi in het open textielatelier van Manoeuvre, een collectief voor artistieke co-creatie in de Gentse wijk Rabot. Met de eigen collecties wil Hybrid Heads zorgen voor nieuwe hybride culturele identiteiten en stelt het hedendaagse rolverdelingen en stereotypen in vraag. In een tijd van culturele globalisering leeft iedereen immers in een diverse context, waarbij interculturele ontmoetingen je culturele identiteit beïnvloeden.

Hybrid Heads is een project van Daniela Dossi en Manoeuvre. In het kader van Hybrid Heads werd ook onderzoek gedaan naar de visuele methodieken toegepast in de collectie textiel en in het archief van Design Museum Gent.