Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Klik hier voor online tickets & maatregelen.
Vandaag open van 9:30 tot 17:30
plan je bezoek
Agenda

19.11.2020

Inspiratiedag Kleur

Een kleurrijke inspiratiedag in het kader van de expo Kleureyck

Kleur is ontzettend belangrijk. Niet alleen is het van belang tijdens jouw ontwerpproces, maar het versterkt ook de identiteit van je merk. Het roept emoties op, soms positief, soms negatief. Het verbetert de functionaliteit en het gebruiksgemak van een product. En niet onbelangrijk, het trekt de consument over de streep om jouw product of dienst te kopen!

Het gebruik van kleur heeft zeker niet alleen met ‘smaak’ of persoonlijke voorkeur te maken, want er zit veel meer achter. Goed gebruik van kleur is vaak het resultaat van een doordacht denkproces.

Tijdens deze inspiratiedag van Design Museum Gent & Ministry of Makers krijg je de kans om meer te leren over de invloed van kleuren. Hoe je ze zelf kunt maken. Én hoe je ze kunt inzetten bij je creatieve activiteiten!

De experts zullen je tijdens de theoretisch onderbouwde workshops kennis laten maken met methodieken en technieken die je gestructureerd laten werken met kleur. Je krijgt een grondige basis mee waardoor je voortaan op veel meer kunt rekenen dan louter je gevoel.

Voormiddag

waar Design Museum Gent
09:30 – 12:00 gratis museumbezoek

In de voormiddag mag je op vertoon van je inschrijving gratis Design Museum Gent bezoeken, waar op dit moment de expo Kleureyck loopt. In deze tentoonstelling zie je het onderzoek naar kleur van verschillende designers. Hoe geef je kleuren diepte? Welke impact heeft kleur? Hoe maak je het? Welke rol speelt licht in onze kleurwaarneming? En hoe gebruik je kleur om het subtiele spel van schaduw en licht weer te geven? 

Namiddag

waar Monasterium PoortAckere (Oude Houtlei 56)
12:00 – 13:00 broodjeslunch
13:00 – 13:15 welkomstwoord
13:15 – 17:15 workshops

In de namiddag kies je één van de drie workshops hieronder rond het thema kleur.

Earth Paint

Atelier NL ontwikkelt tastbare, alledaagse producten uit lokale materialen. Met hun werk willen Nadine Sterk en Lonny van Ryswyck aandacht vragen voor de rijkdom van de aarde en de waarde van lokale grondstoffen. Onze aarde telt vele kleuren. Al honderden jaren houden schilders van het Nederlandse landschap met zijn rijke kleuren en lichtgevende luchten. In de workshop Earth Paint leer je hoe je verf kunt maken van aarde. Met de juiste ingrediënten en technieken tover je de grond onder je voeten om tot bruikbare verf.

Who’s afraid of red, yellow and blue?

Taal: Engels

Doorgrond de fundamenten van kleurontwerp aan de hand van de relatie tussen kleur, vorm, compositie en geur. De workshop biedt een reeks oefeningen waarbij je kleur leert gebruiken, geïnspireerd op de theorieën van internationaal befaamde kleurexperts.

De workshop bestaat uit 3 delen:

  • Kleurinteractie: over de principes van kleurrelativiteit, intensiteit en temperatuur, de illusie van transparantie en ruimte, en omgekeerde ondergronden.
  • Toegepaste synesthesie (=een zintuigelijke waarneming die andere zintuigelijke indrukken oproept): over de synesthetische relatie tussen reukzin en kleur.
  • Kleur en betekenis: over de color image scale, een manier om kleuren op een eenvoudige manier te combineren.

Meer info over deze workshop

Color Navigator

Hoe wetenschappelijk onderbouwd is ‘kleurintelligentie’? Wat is ‘neuromarketing’ en wat kan je ermee doen? Hoe wordt een consument aangetrokken tot een bepaald kleurgebruik? Hoe link je de eigenheid van je product en/of doelgroep aan je kleurgebruik? Hoe kan je kleur optimaal inzetten in bijvoorbeeld jouw ontwerpproces? En hoe behoud je consistentie in je visual identity? Karine Steculorum toont je de enorme impact van kleur en het belang van onderbouwde kleurkeuzes.

Avond

waar MIRY Concertzaal (Biezekapelstraat 9)
19:30 deuren
20:00 – 22:00 talks
taal Engels

Als kers op de taart gaan twee designers met elkaar in dialoog tijdens een lezing over kleur. Wat is de invloed van kleur op design, en vice versa? Wat kan kleur betekenen? En hoe ziet de toekomst van kleur en kleurgebruik eruit? Vertrekkend vanuit hun eigen onderzoek en praktijk geven Atelier NL & María Boto Ordóñez inzicht in wat kleur voor hen betekent en reflecteren over hun omgang met kleur. Het gesprek wordt gemodereerd door Siegrid Demyttenaere.

Atelier NL

Onze aarde telt vele kleuren. Atelier NL leert ons dat we met de juiste technieken de grond onder onze voeten kunnen omtoveren tot bruikbare verven. Voor hun project ‘Colours of Van Gogh Village - Earth Paint, Nuenen’ - momenteel te zien in Kleureyck - creëerde het duo verf van ruwe klei en zand die ze delfden in Nuenen - het dorp waar Vincent van Gogh een tijdlang woonde en werkte. Hieruit ontstond een gebiedseigen palet van 270 kleuren. Het is een toonvoorbeeld van de ‘globaal denken, lokaal graven’-filosofie van Atelier NL. Met hun onderzoeksgebonden projecten willen ze de rijkdom van de aarde en de waarde van lokale grondstoffen tastbaar maken met als doel onze omgang met onze leefwereld te verbeteren.

María Boto Ordóñez

María Boto Ordóñez is wetenschapper en onderzoeker aan het KASK. Samen met Heleen Sintobin is ze de bezieler van The Color Biolab, een experimenteel transdisciplinair onderzoekslaboratorium voor biotechnologie en kunst/design aan het KASK. Het lab onderzoekt nieuwe toepassingen voor traditionele pigmentmaterialen zoals kunstwerken waarvan de kleur wijzigt als reactie op bepaalde prikkels, en verkent nieuwe levende en niet-levende kleurbronnen als microalgen of bacteriën.

Lunch
Kies je workshop
Design DialoguesIk ga akkoord dat er foto's worden genomen & gepubliceerd

Je eindtotaal is € 50 als je niet naar de avondlezing gaat of € 55 als je ook naar de avondlezing gaat. Gelieve binnen de 7 dagen de kosten voor deelname te storten op rekening AGB Kunsten en Design – Design Museum Gent, BE33 0910 1974 1246, met vermelding van de datum, je familienaam en het aantal deelnemers. Zoniet zullen wij de plaatsen vrijmaken voor anderen. Dankjewel.