Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Pop-up Home(Land) open van 10:00 tot 18:00
bekijk de tijdlijn
Expo
17.06 Flag icon
5.11.2000

Magie van de Edelsmeedkunst

Europees zilver uit privébezit 1500-1850

Edelsmeedkunst 2
Edelsmeedkunst 1

In het licht van de Europese eenmaking ontstond de idee om een tentoonstelling te organiseren gewijd aan onbekende meesterwerken uit de Europese edelsmeedkunst in privaat bezit. In de 16de, 17de, en 18de eeuw zijn zilveren meesterwerken vervaardigd waarvan de culturele uitstraling ruim te vergelijken is met de kunstproductie uit de schilder- of beeldhouwkunst.

Aan de hand van zo’n 300 esthetisch hoogstaande zilveren en vergulde objecten wordt een beeld gegeven van ruim drie eeuwen Europese edelsmeedkunst. Nautilusbekers, helmkannen met bijhorende schotel, kandelaars, terrines, wijnkoelers, borden, ... tonen de opmerkelijke luxe waarmee rijkelui in vervlogen tijden zich wisten te omringen.

Tazza

Deze tazza behoort tot de oudste objecten uit de tentoonstelling. Opmerkelijk bij de vergulde drinkschaal op hoge stam is de prachtige decoratie, ge•nspireerd op een ornamentprent uit de reeks van Cornelis Floris rond maskers. In het midden van de schaal zijn een zeemonster en een schelp afgebeeld. Het centrale motief wordt omlijst door een afwisseling van bloemen- en vruchtentuilen met rolwerkcartouches.

Servies met het wapen van de hertogen d'Ursel

Indrukwekkend is dit servies bestaande uit 18 borden, 3 ronde en 2 ovale schotels. De onderdelen werden door verschillende zilversmeden uit zowel Brussel, Mons en Parijs op diverse tijdstippen (1730, 1734, 1735 en 1819/29) vervaardigd voor de hertogen van Ursel. De borden en schotels dragen op de rand het wapen van Conrad-Albert, eerste hertog van Ursel en zijn zoon Charles.