Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Klik hier voor tickets & maatregelen.
Vandaag open van 10:00 tot 18:00
plan je bezoek
Expo
28.04 Flag icon
25.06.2006

Maréchal, Perignem en Amphora

Pioniers van de keramiek in Vlaanderen

Marechal Glazuur
Marechal Groen

Tijdens het interbellum was er in Vlaanderen nauwelijks enige productie van sierkeramiek. De invloed van het Torhoutse aardewerk bepaalde de vormgeving in de keramiekbedrijfjes. In 1934 begint de Brugse glas-in-lood kunstenaar Joost Maréchal zijn zoektocht naar een moderne stijl. Naast de creatie van sober gedecoreerde siervoorwerpen realiseert hij een omvangrijke commerciële productie. Rond 1950 ontwikkelt hij een kunstkeramiek met eenvoudige vormen en eigen samengestelde glazuren.
Zijn voormalige medewerker Rogier Vandeweghe richt met zijn broer Laurent in 1950 te Beernem het keramiekatelier Perignem op. Hier wordt de lijn die Maréchal uitzet, op eigen wijze, verder gezet. Anno 1956 richt Rogier Vandeweghe het bedrijf Amphora in Sint-Andries-Brugge op en ontwerpt elegante vazen. De inspiratie voor de haarscherpe contouren en de rijke glazuren komt uit de Scandinavische landen.