Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Pop-up Home(Land) open van 10:00 tot 18:00
bekijk de tijdlijn
Expo
22.03 Flag icon
9.06.2002

Tapio Wirkkala

i.s.m. museum voor Kunst en Design, Helsinki

Wirkkala

Tapio Wirkkala studeerde van 1933 tot 1936 beeldhouwkunst aan de toenmalige School voor Toegepaste Kunsten (nu School voor Industriële Vorming) in Helsinki. Hij werkte vervolgens als beeldhouwer en grafisch vormgever.

Toen hij in 1947 de eerste prijs won in een door Iittala georganiseerde wedstrijd, begon hij als freelance-ontwerper voor de glasfabriek. Met de Kantarelli-vazen (1946), waarvan de vorm ontleend is aan cantharellen, verwierf hij internationale bekendheid. Ze legden het abstracte van de natuur vast. Meteen vormden ze een illustratie van het Finse modernisme: expressieve, organische vormen gecombineerd met traditioneel vakmanschap.

Wirkkala werd ook beroemd om zijn bladvormige triplex-meubelen en -schalen die een intrinsieke schoonheid hadden. Hij stelde zijn ontwerpen tentoon op de Triënnales van Milaan in 1951 en 1954 en sleepte er diverse prijzen in de wacht.

Van 1955 tot 1956 was hij werkzaam voor Raymond Loewy in New York. Verder ontwierp hij glas voor Venini, keramiek voor Rosenthal, messen voor Hackmann,... Wirkkala verstond de kunst om heel kundig vakmanschap te combineren met industriële technieken voor prachtige en functionele voorwerpen.