Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

We werken aan een nieuwe expo. Sommige zalen zijn gesloten tot 13 maart & toegangsprijzen zijn verlaagd.
Vandaag open van 9:30 tot 17:30
plan je bezoek
Expo
4.07 Flag icon
11.10.2009

Yrjö Kukkapuro

Karuselli
Ateljee Chair

De Finse designer Yrjö Kukkapuro werd in 1933 geboren in het Finse Wyborg. Aanvankelijk droomde hij ervan om schilder te worden. In 1956 weliswaar startte hij een opleiding meubeldesign aan het Institute of Applied Arts in Helsinki. In 1959 richtte hij zijn eigen atelier op, waar hij vooral functioneel meubilair ontwierp. Zijn beroemde zetel Karuselli uit 1964 is gebaseerd op een afdruk van de ontwerper in de sneeuw. Vanaf 1973 koos hij resoluut voor een minimalistische aanpak. Uiteindelijk zal hij zelfs het materiaal plastic de rug toekeren. Multiplex van berkenhout werd het belangrijkste materiaal voor hem. In 1978 ontwierp hij de kantoorstoel Fysio.

Inspelend op de trends van het postmodernisme, begon hij in de jaren ’80 expressiever te ontwerpen. Illustratief voor deze periode is de Experiment collection. In de jaren 1990 liet Kukkapuro prints en abstracte patronen aanbrengen op de rugleuning en zitting van zijn stoelontwerpen. Goed gekend zijn de “tattooed” armstoelen.Ook vandaag is deze Finse ontwerper nog altijd actief. Aanvankelijk werden zijn designs geproduceerd door het Finse meubelbedrijf Haimi, maar in 1980 werd voor de productie van zijn ontwerpen een nieuw bedrijf, Avarte, opgericht. Functionaliteit staat centraal in de ontwerpfilosofie van Kukkapuro, “Forms follows function” is zijn motto. Hij ziet het telkens weer als een uitdaging om functionele, duurzame en comfortabele meubelen te creëren met gebruikmaking van zo min mogelijk materiaal.

Het plan van de tentoonstelling is van de hand van Yryö Kukkapuro en brengt een overzicht van zijn oeuvre vanaf de late jaren 50 tot vandaag. Er is ook ruimte voor het uitproberen van enkele van zijn ontwerpen.