Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Vandaag open van 10:00 tot 18:00
plan je bezoek

Dieren op maat

Boek nu je rondleiding

Dieren op maat

Konstantin Grcic
Architecture for Dogs: Paramount, 2012

Selbstbaumöbel / flat-pack furniture, 79 × 42 × 90 cm

© Architecture for Dogs, Foto: Hiroshi Yoda

Vee op een klein oppervlak of laboratoriumvlees? Huisdieren die wel erg aaibaar zijn of robotdieren? 

Dieren hebben altijd een belangrijke rol gespeeld voor de mens – als voedsel, als wetenschappelijk testobject, als jachttrofee of als speelkameraadje. Vandaag worden zelfs gecultiveerd in laboratoria, wat dan weer leidt tot de vraag of deze ‘wezens’ überhaupt nog dieren zijn.

Hoe gaan we duurzaam met dieren om en welke toekomst bieden technologie en wetenschap daarin? In de zoektocht naar de ‘juiste balans’ creëren designers producten voor dieren en onderzoeksmogelijkheden om dierlijke grondstoffen (en zelfs dieren surtout) te vervangen. Tegelijkertijd ontwerpen ze scenario’s die naar de toekomst kijken.

Een tentoonstelling van het museum Marta Herford in samenwerking met en naar een idee van Tanja Seiner.

Rondleidingen
1,5 uur € 90 + toegangsprijs

Mensen en dier, da’s een relatie als geen ander. De eerste grottekeningen getuigen al van de fascinatie die mensen hebben voor de dierenwereld en ook nu nog blijven dieren een magische aantrekkingskracht uitoefenen. Maar de mens heeft ook altijd al dieren in zijn eigen voordeel gebruikt.

Onze ambivalente houding tegenover dieren blijkt vandaag uit het scherpe contrast tussen hoe we omgaan met dieren. Enerzijds zijn veel huisdieren verwend en hebben we een geïdealiseerde voorstelling van de dierenwereld. Anderzijds worden dieren vaak buiten ons gezichtsveld wreed behandeld in slachthuizen, laboratoria en transporten. Zonder nadenken veranderen we dierlijk DNA naar eigen goeddunken.

Tijdens de rondleiding gaan we niet op zoek naar allesomvattende antwoorden op complexe vragen, maar juist naar mogelijkheden zodat we met een kritische geest maatschappelijke ontwikkelingen en toekomstvisies kunnen beoordelen.

Rondleidingen van 17.05.2019 t.e.m. 29.09.2019 

Boek je rondleiding