Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Vandaag open van 10:00 tot 18:00
plan je bezoek

Jouw hond in het museum?

Videoshoot op 27 april

Dieren op maat

Konstantin Grcic
Architecture for Dogs: Paramount, 2012

Selbstbaumöbel / flat-pack furniture, 79 × 42 × 90 cm

© Architecture for Dogs, Foto: Hiroshi Yoda

Op 17 mei gaat de nieuwe tentoonstelling Dieren op maat. Design tussen mens en dier van start in Design Museum Gent. In die expo wordt onderzocht hoe we duurzaam kunnen omgaan met dieren. Zijn huisdieren te aaibaar geworden? Zouden we laboratoriumvlees eten? Zit vee op een te klein oppervlak?

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

Eén van de installaties in de tentoonstelling is Architecture for Dogs: Paramount van architect Konstantin Grcic. Het werk gaat over de spiegelproef: een test die door neurologen wordt gebruikt om het zelfbewustzijn van dieren te onderzoeken door te kijken of ze zich al dan niet in een spiegel kunnen herkennen. Onder meer mensapen, dolfijnen, olifanten en ratten kunnen het beeld in de spiegel als zichzelf herkennen. Honden hebben volgens deze test geen enkel zelfbewustzijn, ze vertrouwen in de eerste plaats op andere zintuigen. Volledig onwaar volgens een groep poedeleigenaren die het daarmee vurig oneens zijn. Zij beweren dat hun poedels positief reageren op spiegels en onmiskenbare tekenen van zelfbewustzijn vertonen. Dat zou in elk geval dan perfect twee kenmerken toegeschreven door de mens onderstrepen: dat ze berucht/beroemd zijn om hun uiterlijk en dat ze zeer intelligent zijn. 

Oproep naar hondenmodellen

We nemen de proef op de som! Kan jouw hond zichzelf in de spiegel herkennen? Of juist niet? Schrijf je hond in voor de gratis fotoshoot op 27 april en wordt deel van de museuminstallatie! Inschrijven kan tot 20 april.


Ik ga akkoord dat er foto’s & video’s worden genomen & gepubliceerd