Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Gesloten voor uitbreiding & verbouwing. Vandaag: bekabelingswerken
bekijk de tijdlijn

Dienstverlening

Bruikleen

Vragen over bruiklenen, beeldmateriaal of een collectiestuk? Dan ben je hier aan het juiste adres.

Een bruikleen vraagt administratief en praktisch werk en dat kan even duren. Daarom vragen we vriendelijk om een aanvraag bij voorkeur minstens 6 maanden, uiterlijk 3 maanden voor aanvang van de geplande tentoonstelling in te dienen. Toestemming is afhankelijk van de beschikbaarheid, de staat van het voorwerp en de tentoonstellingscondities van de aanvrager.

Heb je vragen? Neem dan contact op met Annelies De Mey via designmuseum.collectie@stad.gent.

Aanvragen mogen per e-mail of per brief naar Katrien Laporte, directeur Design Museum Gent.

Beeldmateriaal

Momenteel werken we aan het verder digitaliseren van onze collectie. Goed beeldmateriaal is daar een belangrijk deel van. Foto’s van collectiestukken kunnen bij ons opgevraagd worden en indien het beeld nog niet in onze databank zit, zoeken we samen naar een passende oplossing. Let op: veel collectiestukken vallen nog onder het auteursrecht. Je staat zelf in voor het klaren van de rechten.

Design Museum Gent ging een samenwerking aan met Lukas – Art in Flanders vzw voor de professionele digitale fotografie van een deel van de museale collectie. De foto's uit die samenwerking zijn beschikbaar via www.lukasweb.be. Richt je aanvragen in een mail aan Annelies De Mey op designmuseum.collectie@stad.gent. Ben je een journalist en wil je beelden opvragen voor een publicatie? Mail dan naar simon.adriaensen@stad.gent.

Beeldmateriaal Foto: Dries Van Den Brande

Advies

Met inhoudelijke vragen over collectiestukken of andere adviesvragen kan je terecht bij Eva Van Regenmortel op designmuseum.collectie@stad.gent. We doen geen uitspraken over de financiële waarde van designobjecten.

Bibliotheek

Kunstenbibliotheek

De Kunstenbibliotheek brengt de collecties van Design Museum Gent, STAM, S.M.A.K., KASK en de Gentse Gidsen samen onder één dak op de Bijlokecampus. De Kunstenbibliotheek is gespecialiseerd in beeldende kunsten met een focus op hedendaagse kunst, design, Gent en stedelijkheid. De collectie bevat meer dan 100.000 tentoonstellingscatalogi, monografieën en referentiewerken over kunstgeschiedenis, kunsttheorie, filosofie, drama, performance, film, fotografie, architectuur, landschapsarchitectuur en design. Er is ook een uitzonderlijke kunstenaarsboekencollectie die op afspraak kan worden geconsulteerd. De Kunstenbibliotheek is toegankelijk voor iedereen tijdens de openingsuren.

Bijlokesite 
Godshuizenlaan 2A
9000 Gent

+32 9 243 36 89
kunstenbibliotheek@hogent.be

Catalogus & openingsuren

Archief

Archief Van Huffel

Design Museum Gent bewaart twee grote documentatiereeksen

  1. het Nationaal Documentatiecentrum voor Kunstambachten, gestart door conservator Adelbert Van de Walle n.a.v. Expo 58
  2. de documentatiereeks over ontwerpers en producenten gevormd door Moniek E. Bucquoye / Designcentrum Vlaanderen

Daarnaast beheert het museum de private ontwerpersarchieven van Albert Van huffel, Gaston Eysselinck, Geo Henderick, Pieter De Bruyne en Joost Maréchal. Deze archieven en documentatiereeksen kan je inzien op afspraak met Eva Van Regenmortel. Stuur een mailtje naar designmuseum.collectie@stad.gent. De archieven en documentatie zijn momenteel slechts beperkt toegankelijk wegens werkzaamheden.

Samen met Archief Gent en The Maarten Van Severen Foundation beheert Design Museum Gent ook de nalatenschap van Maarten Van Severen. Van het analoge archief dat in Archief Gent wordt bewaard, vind je de inventaris via www.maartenvanseveren.be. Voor het digitale archief en de driedimensionale objecten kan je contact opnemen met Eva Van Regenmortel op designmuseum.collectie@stad.gent.