Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

We werken aan een nieuwe expo. Sommige zalen zijn gesloten tot 9 oktober & toegangsprijzen zijn verlaagd.
Vandaag open van 9:30 tot 17:30
plan je bezoek

Alles over DiNG

Design Museum Gent wacht al sinds 1993 op een nieuw sluitstuk met ruimte voor onthaal en shop, tijdelijke expo’s, workshops en educatie, lezingen en events, art handling en logistiek, degelijk sanitair en - niet in het minst - een lift. Nu is het zover. Halfweg 2024 openen we onze gloednieuwe DING-vleugel. En we zijn ambitieus! DING (Design in Gent) is de langverwachte brug tussen de drie bestaande gebouwen van Design Museum Gent. De nieuwe vleugel komt in de Drabstraat, op het braakliggend terrein waar nu de befaamde wc-rol staat. In het voorjaar van 2022 leggen we de eerste steen.

De brug tussen stad en museum

De nieuwe vleugel wordt de toekomstige thuis voor lezingen, debatten, designopleidingen, tijdelijke kleine expo’s, productlanceringen, workshops en heel wat andere activiteiten. Een third place, een open museum zonder drempels, waar je makkelijk kan binnenspringen. Waar je diverse aspecten van design ontdekt, waarna je dieper in het museum kennis kan maken met de collecties en tijdelijke tentoonstellingen.

Dat binnenspringen begint in de stadskamer. Het wordt een gastvrije ontmoetingsplaats en multifunctionele ruimte met gratis toegang, waar Gentenaars, toeristen, designers, opleidingen en opiniemakers elkaar ontmoeten. Ook de balie, de shop en het onthaal krijgen een plekje op het gelijkvloers. In het 16e-eeuwse Huis Leten komt een museumcafé met zicht op de verborgen tuin van de binnenkoer. Een kleine oase van rust en een extra ruimte voor buiten-expo’s.

Op de 1e verdieping voorzien we ruimtes voor lezingen en presentaties, op de 2e komen workshopruimtes en op verdieping 3 is plek voor gratis tijdelijke expo’s. Als kers op de taart komt er in DING een ruim terras met zicht op de historische binnentuin van Hotel de Coninck. De loft en het winterterras op de 4e verdieping kijken over heel de stad heen, je ziet er het Gravensteen en de Gentse skyline.

DING is ook heel praktisch. De ondergrondse verdiepingen van DING en vleugel 1992 hebben ruimte voor de art handling en restauraties, toiletten en een vestiaire.

Stadskamer

De stadskamer

De loft en het winterterras op de 4e verdieping

DING Loft
“Deze uitbreiding en verbouwing gaat niet over meer museum, maar over meer dan een museum.”

Katrien Laporte, directeur

Het museum in de breedte

Gelijkvloers Vleugel 92

Gelijkvloers in Vleugel 92

DING zal de drie bestaande gebouwen van het museum naadloos met elkaar verbinden en wordt een straf staaltje architectuur, bedacht en uitgewerkt door het ontwerpteam Carmody Groarke, TRANS architectuur/stedenbouw en RE-ST architectenvennootschap. Geen spektakelarchitectuur, maar een multifunctionele vleugel die zich in het bestaande stadsbeeld integreert.

Alle gebouwen worden op elkaar afgestemd en de barrières tussen het gedeelte uit de 18e eeuw, de vleugel uit 1992 en de kantoren verdwijnen. Samen met de uitbreiding wordt ook de vleugel uit 1992 aangepakt. De vides, platformlift en trappen verdwijnen, waardoor we extra grote tentoonstellingsruimtes krijgen. Tot 210m2 extra per verdieping! Door de renovatie pakken we meteen ook het binnenklimaat en de akoestiek aan. Zo kunnen we onze collectiestukken op de juiste manier tonen en voldoen we aan de internationale museumstandaarden. De vaste collectie zie je op de eerste en tweede verdieping, de tijdelijke tentoonstellingen op het gelijkvloers.

Eerste verdieping Vleugel 92

+1 in Vleugel 92

Duurzaam en slim

Mock up in de binnentuin van het museum

Mock up in de binnentuin van het museum

DING wordt future-proof. Circulariteit, duurzaamheid en innovatie staan voorop; zo gebruiken we ecologische materialen, zetten we in op duurzame processen en dankzij een subsidie van Vlaanderen Circulair zijn we een innovatief traject gestart om (bouw)afval van de Gentenaar te verwerken tot een circulaire gevelsteen. Die wordt aangebracht rond de houtskeletstructuur van het nieuwe gebouw. Maar ook recyclagemogelijkheden en vervangbaarheid van de materialen staan op de agenda.

Daarnaast werken we aan een fysiek en digitaal skelet: van multifunctionele plafonds, vloeren en muren tot een grid van sensoren en aansluitingen vertakt doorheen het gebouw. Tot slot zorgt een slim gebouwbeheer voor een optimalisatie in energiegebruik door zonwering, verlichting, etc. op een duurzame manier te managen. Zo streven we naar een klimaatneutraal museum. Met dit alles leggen we de basis voor een slimme museuminfrastructuur. Een infrastructuur die afgestemd is op de noden van het museum vandaag, en tegelijkertijd flexibel kan inspelen op de mogelijkheden van het museum morgen.

Voor jou, door jou

Design Museum Gent is deel van de samenleving, daarom betrekken we iedereen bij de werking van het nieuwe gebouw. Gedaan met het klassieke museumconcept waar eenrichtingsverkeer van kennis koning is. We willen een gastvrije plek zijn waar iedereen welkom is en waar ruimte is om mee DING te maken. Een plek waar een lagere school kennis kan maken met materialen, waar een jonge ouder met zijn kind snel een tijdelijke expo kan meepikken en waar designstudenten hun ontwerp kunnen uittesten.

Tegen de opening van het nieuwe gebouw is een aanzienlijk deel van de gedigitaliseerde collectie klaar voor een interactieve ontdekkingsreis door de wereld van design. Zo kan je de technieken, materialen en onderdelen van een object tot in de diepte gaan ontleden. Of in de geschiedenis van een collectiestuk duiken. En we luisteren ook naar jullie. Jullie kennis over design en verhalen rond de collectie komen mee in ons online depot.

DING museumcafe

Museumcafé in de huidige bureau’s