Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Gesloten voor uitbreiding en verbouwing
DO THE RIGHT DING/STEUN
Rechts Averechts 11
NIEUWS

Interview Els Huygelen

Curator van ‘Rechts / Averechts’

Wat was je voornaamste bedoeling in deze tentoonstelling?

Els Huygelen: “De afdeling Textielontwerp viert dit jaar z’n tienjarige bestaan. Toen ik van Design Museum Gent de vraag kreeg om een tentoonstelling te cureren rond textiel, had ik het idee om een jonge generatie te belichten, niet alleen de gevestigde waarden. De werken die ik heb uitgekozen zijn vooral voorbeelden van het multidisciplinaire karakter van textiel.”

Wat maakt textielontwerp dan zo bijzonder?

Els Huygelen: “Een groot deel van de studenten die nu bij ons afstuderen, zijn creatieve denkers. Ik zie hen als tussenpersonen om creatieve concepten aan te reiken. Ze maken meestal geen afgewerkte producten, ze leveren ‘denkprocessen met textiel’ af, die kunnen leiden naar erg interessante toepassingen op veel verschillende gebieden.” 

“Het toepassingsgebied van textielontwerp is enorm groot en verrassend. Met deze tentoonstelling in Design Museum Gent wil ik aantonen hoe boeiend en grensoverschrijdend textiel kan zijn”

Hoe heb je textiel als materie aangepakt binnen de tentoonstelling?

Els Huygelen: “Dat textiel ook tactiel is, zorgt voor een extra gewaarwording. Ik had graag gewild dat het publiek de stukken zou mogen aanraken en voelen, maar uiteraard kan dat niet bij alles (lacht). Je krijgt als toeschouwer geen technische uitleg over hoé het werk is gemaakt, maar dat is een bewuste keuze. Het is de bedoeling dat je de tijd neemt om je ogen en handen de kost te geven, om te kijken en te voelen.” 

Deze tentoonstelling heeft weinig met mode te maken, toch een sector die vaak geassocieerd wordt met textiel. Vanwaar die keuze? 

Els Huygelen: “In onze opleiding is mode niet het hoofddoel. Er zijn in verhouding ook erg weinig textielstudenten die in de mode terechtkomen. Vaak worden ze daar niet beschouwd als volwaardige ontwerpers, terwijl ze net een enorm innovatieve blik hebben. Mensen die in de modesector zitten, zullen door deze tentoonstelling hopelijk ontdekken hoe uitgebreid de toepasbaarheid van textielontwerp is. Als dat tot meer samenwerking kan leiden, dan zou ik daar erg blij mee zijn.” 

Els Huygelen (°1960) studeerde schilderkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Gent. Ze werkte jaren als freelance ontwerpster voor de textielsector, voor ze er zelf textielontwerp ging doceren. In 2006 startte ze de onafhankelijke richting Textielontwerp op.