Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Gesloten voor uitbreiding en verbouwing
DO THE RIGHT DING/STEUN
Toekomstbeeld TRANS, Carmody Groarke en RE-ST
NIEUWS

Bijna 5 miljoen euro Europese steun voor ‘Collectie van de Gentenaar’

Collectie van de Gentenaar, een initiatief van de Stad, Design Museum Gent en Digipolis, haalt bijna 5 miljoen euro Europese subsidies binnen. Het project legt samen met de Gentenaars een digitale collectie van het Gentse erfgoed aan om zo te tonen wat Gentenaars verbindt. Na voltooiing krijgt het een permanente stek in de nieuwe vleugel van Design Museum Gent.

Digitalisering cultureel erfgoed

Stadskamer

Stadskamer © TRANS, Carmody Groarke en RE-ST

Collectie van de Gentenaar werd door de Europese Commissie samen met 10 andere projecten geselecteerd uit 222 voorstellen van verschillende Europese steden. Na TMAAS en ICCARus is het de derde keer dat de Stad Gent een dergelijke Europese subsidie voor innovatieve projecten binnenhaalt.

De bedoeling van het project is om samen met de Gentenaars een digitale collectie van het Gentse culturele erfgoed aan te leggen en zo te tonen wat Gentenaars verbindt op cultureel vlak, en om daarna de collectie op een innovatieve manier toegankelijk te maken. Eerste stap is het digitaliseren van het Gentse culturele erfgoed, waarna alle data op een visuele manier wordt voorgesteld in een ‘white space’, een fysieke maar ook digitale, hoogtechnologische interactieruimte.

“Met dit project, en de technologische vernieuwing die ermee gepaard gaat, zetten we opnieuw een stap om onze ambitie waar te maken om uit te groeien tot technologische en culturele hoofdstad van Europa.”

Mathias De Clercq, burgemeester

Permanente plek

Die white space zal daarna in drie verschillende Gentse wijken postvatten. Gentenaars en Gentse ondernemingen en organisaties krijgen dan de kans om zelf de collectie te verrijken met objecten en verhalen. Buurtwerkers zorgen ook dat iedereen bereikt wordt. De white space krijgt na afloop van het project een permanente plaats in de toekomstige vleugel DING van Design Museum Gent, als een symbool van wat Gentenaars cultureel nauw aan het hart ligt. Een gemeenschappelijk verhaal dat focust op tolerantie en sociale cohesie.

“Collectie van de Gentenaar zorgt ervoor dat er op korte termijn een grote stap voorwaarts wordt gezet voor de digitalisering en ontsluiting van de erfgoedcollecties en het Gentse Archief. De bedoeling is dat het project ook de basis legt voor een platform waar op termijn alle erfgoedspelers op kunnen aansluiten.”

Sami Souguir, schepen van Cultuur

Sterkere samenwerkingen

Collectie van de Gentenaar zal de samenwerking tussen Gentse musea, culturele instellingen en de creatieve sector versterken en musea uitdagen om ook buiten hun muren actief te zijn. Het totale projectbudget is 5.951.906,45 euro. 80 procent van het projectbudget of 4.761.525,16 euro wordt gefinancierd door de Europese Unie, 20 procent of 1.190.381,29 euro wordt door de projectpartners zelf gedragen.

Collectie van de Gentenaar is een samenwerking tussen de Stad Gent, Design Museum Gent, Archief Gent, STAM, Huis van Alijn, Industriemuseum en Digipolis. UGent vervult een belangrijke rol als kennispartner. Verder dragen ook de externe organisaties InuitsFisheyeChase Creative, Meemoo, Studio Dott. en iDROPS hun expertise bij.

Dit project wordt mee gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling via het initiatief Urban Innovative Actions (UIA).