Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Gesloten voor uitbreiding en verbouwing
DO THE RIGHT DING/STEUN
MVS tableemaille fireworks frederikvercruysse
PERSBERICHT

10 jaar Muller Van Severen

In dialoog met de collectie

Muller Van Severen, het Gentse ontwerpersduo met internationale faam, viert in 2021 hun tienjarig bestaan. Fien Muller (1978) en Hannes Van Severen (1979) werken al sinds 2011 aan een inspirerend oeuvre van meubels en objecten, op de grens tussen design en sculptuur. Ze worden beschouwd als één van de meest beeldbepalende designers van dit moment. Deze eerste grote tentoonstelling in hun thuisstad toont een prikkelende dialoog tussen collectiestukken van het museum en hun eigen werk. Het wordt de laatste tentoonstelling in Design Museum Gent voor een sluiting van een tweetal jaar.

Dialoog met de collectie

10 jaar Muller Van Severen In dialoog met de collectie

De tentoonstelling viert hun designdecennium in twee delen. Op vraag van Design Museum Gent ging Muller Van Severen aan de slag met de collectie. Hun intuïtieve en eclectische selectie van een honderdtal collectiestukken gaat in dialoog met eigen werk in een grote installatie op de gelijkvloerse verdieping. De selectie leest als een bloemlezing doorheen de designgeschiedenis met werken van ondermeer Alvar Aalto, Ron Arad, Harry Bertoia, Marcel Breuer, Gaston Eysselinck, Huib Hoste, Marc Newson, Jean Prouvé, Studio Alchimia, Léon Stynen, Linde Freya Tangelder, Willy Van der Meeren, Henry van de Velde, Albert Van huffel, Maarten Van Severen en nog vele anderen. Het resultaat is een verrassende, frisse blik op de realisaties van Muller Van Severen én op de collectiestukken, die vaak al even niet meer in het museum te zien waren. De stukken werden door Muller Van Severen geselecteerd op basis van een ‘zielsverwantschap’. Ze herkennen een zelfde visie en manier van werken in deze objecten, en een ‘ontwerpattitude’ die aansluit bij hun praktijk.

De installatie werd met aandacht voor harmonie en proportie speciaal voor deze tentoonstellingsruimte ontworpen. Het geheel is opgebouwd uit verticale stroken papier die als een architecturale compositie de ruimte definiëren. De vloeiende, gedrapeerde vormen en kleuren van het papier verwijzen naar terugkerende en herkenbare aspecten binnen het oeuvre van Muller Van Severen. Papier refereert ook aan het belang van schetsen, prototypes en maquettes in karton of papier in hun creatieproces.

Parcours in 10 personen

In de historische salons van Hotel De Coninck toont het designduo hun parcours aan de hand van tien personen die mee hun pad hebben bepaald. Deze route meandert doorheen de tijd en benadert hun oeuvre vanuit tien verschillende blikken. Ze opent met een proloog in de salons op de gelijkvloerse verdieping met vroeg autonoom werk dat Hannes Van Severen en Fien Muller afzonderlijk maakten. De sculpturen van Hannes en het fotografisch werk van Fien werden gemaakt voor 2011, in een periode waarin hun eigen beeldtaal als kunstenaar tot ontwikkeling kwam. Elk salon belichaamt een belangrijk moment en een schakel in hun oeuvre, en toont hoe toevallige ontmoetingen kunnen leiden tot nieuwe creaties en projecten. De herinneringen aan deze momenten en collecties worden verteld door tien figuren die een belangrijke rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van hun oeuvre: Jan Hoet Junior, Delphine Bekaert, Veerle Wenes, Lowie Vermeersch, Clémence & Didier Krzentowski, James Mair, Andreas Murkudis, Massimo De Carlo, Kersten Geers & David Van Severen, Mette & Rolf Hay. De meubelreeksen worden voor het eerst samen gepresenteerd, waardoor verwantschappen en evoluties duidelijk worden.

MV Sfor HAY Two Colour red wb lacquer valchromat tabletop maroon red powder coated steel Arcs Vase mirror Frederik Vercruysse
“Na tien jaar maken we een eerste grote tentoonstelling in onze thuisstad Gent. We komen met ons werk terug thuis – een mooie manier om het hier tastbaar te maken”

Fien Muller & Hannes Van Severen

Hekkensluiter

MVS ALLTUBES group Fien Muller

De tentoonstelling 10 jaar Muller Van Severen. In dialoog met de collectie loopt tot en met 6 maart 2022. Daarna sluit het Design Museum Gent de deuren om uit te breiden. Sinds 1993 wacht Design Museum Gent immers al op een nieuwe vleugel, als sluitstuk van de site, met extra ruimte voor tijdelijke presentaties, workshops, lezingen en events, ruimte voor art handling en logistiek, degelijk sanitair en een lift. Na deze laatste, feestelijke tentoonstelling is het zo ver. Daarom wil het museum nog een laatste keer z’n collectie tonen vanuit een andere, eigenzinnige blik. Omdat Muller Van Severen dit jaar tien jaar als designduo internationaal de weg vindt, en ze ook nog eens nauw met Gent verbonden zijn, lag het voor de hand dat dat hun blik zou zijn.

Benieuwd naar de plannen rond de uitbreiding? Daarover vertelt Design Museum Gent alles in de tentoonstelling verbinDING, die gelijktijdig met deze tentoonstelling wordt gepresenteerd. 10 jaar Muller Van Severen. In dialoog met de collectie en verbinDING. Van concept tot plan zijn de twee laatste tentoonstellingen in het Design Museum Gent voor de uitbreiding, maar niet de laatste activiteit. Van 22 april tot en met 1 mei 2022 houdt Design Fest Gent zijn nuleditie in Design Museum Gent.

“Voor de tijdelijke sluiting van het museum met het oog op de uitbreiding DING, willen we een laatste keer onze uitgebreide collectie presenteren. De verfrissende blik van het Gentse ontwerpersduo Muller Van Severen zorgt voor een inspirerende dialoog van design uit verschillende periodes.”

Katrien Laporte, directeur Design Museum Gent

Publicatie

Naar aanleiding van hun tienjarig bestaan wordt ook het nieuwe boek Muller Van Severen: Dialogue (2021, Walther Koenig) gepresenteerd. Aan de hand van gesprekken en visuele referenties gaat deze publicatie op zoek naar de oorsprong en complexiteit van het DNA van het werk van Muller Van Severen. Curator Jan Boelen verkent hun universum in een reeks interviews met hen, met curator en criticus Beatrice Galilee, en met architecten Arno Brandlhuber en Sam Chermayeff.

De publicatie wordt te koop aangeboden in onze museumshop voor 49,80 euro.

Muller van severen dialogue boek

Muller Van Severen bio

Mullervanseveren Ringo Gomez

Muller Van Severen ontstond in 2011. Opgeleid als beeldend kunstenaars, bevindt het werk van Fien Muller (1978) en Hannes Van Severen (1979) zich logischerwijs op de grens tussen design en kunst. Het duo ontwikkelde een inspirerende zoektocht naar sculpturaal interessante meubelobjecten, waarbij de ruimte rondom mee wordt betrokken in het werk. Hun stukken worden gekenmerkt door zorgvuldig onderzoek en een gedeelde liefde voor kunst, architectuur en materialen. Het gebruik van eenvoudige industriële materialen in combinatie met een bijzonder kleurenpalet zijn beeldbepalend voor hun oeuvre. Tegelijk lijken hun stukken bijna intuïtief en schijnaar moeiteloos tot stand te zijn gekomen. Alsof de designers met potlood in de ruimte tekenen.

Muller Van Severen won verschillende prijzen en werkte samen met toonaangevende internationale musea (zoals Vitra Design Museum, Centre Pompidou en Musée des Arts Décoratifs) en galeries (Galerie kreo, Side Gallery, valerie_traan gallery). Het duo heeft de afgelopen jaren ook bekendheid verworven door de samenwerking met grote brands zoals Hermès en Airbnb, alsook door toegankelijke capsulecollecties voor onder andere Hay. Ze worden beschouwd als één van de meest beeldbepalende Europese designteams van dit moment. Hun werk is wereldwijd terug te vinden in woningen en op publieke plaatsen. Hun stukken worden grotendeels handgemaakt door kleinschalige maakateliers en getalenteerde ambachtslui, steeds met aandacht voor de authenticiteit van de gekozen materialen.

Praktische info

10 jaar Muller Van Severen. In dialoog met de collectie
09.10.2021 – 06.03.2022
Toegangsprijs: € 10 | € 8 | € 6 | € 2 | € 0

Open op weekdagen van 9:30 tot 17:30
Open op weekends, feestdagen en schoolvakanties van 10:00 tot 18:00
Gesloten woensdag

Meer persinformatie en of beeldmateriaal (niet voor publicatie)

Sandra Plasschaert
Cats Communication
Press & PR

+32 479 35 10 39
sandra@catscommunication.be


Simon Adriaensen

Design Museum Gent

Communicatie

+32 9 323 64 88
simon.adriaensen@stad.gent