Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Gesloten voor uitbreiding en verbouwing
DO THE RIGHT DING/STEUN
Moniek Bucquoye
NIEUWS

Moniek Bucquoye

Afscheid van de grande dame van Belgisch design

Met dankbaarheid nemen we afscheid van Moniek Bucquoye die jarenlang kind aan huis was in Design Museum Gent. Ze gaf ons advies, leidde de vzw Designcentrum Vlaanderen, cureerde meerdere tentoonstellingen en was gul met schenkingen, zowel van designobjecten als van haar uitgebreide documentatie, bibliotheek en archief, die we recent ontsloten i.s.m. het Vlaams Architectuurinstituut. Vaarwel, Moniek, we zullen vasthouden aan al die tastbare herinneringen, maar ook aan wie je was en wat je betekend hebt voor design in België.

Moniek E. Bucquoye (1948-2022) gaf het internationale designlandschap op verschillende manieren mee vorm. Ze studeerde polymeertechnologie aan de TU Delft, en ‘human ecology’ en ‘building design’ aan de VUB. 

Vanaf 1980 schreef ze als journalist over design en architectuur, onder meer voor Knack, Gazet van Antwerpen, Neuf, Snoeckx, Decors, Actief Wonen, Archis (NL), Mobilia (IT), Interni (IT) en Abitare (IT). Ze was oprichter en redacteur van het tijdschrift Project en Interieur. Ze maakte tientallen tentoonstellingen en publicaties in binnen- en buitenland. 

Van 1981 tot 1994 was ze als directeur verbonden aan de Biënnale Interieur in Kortrijk, daarna tot 2016 als voorzitter van de advies- en selectiecommissie. Sinds 1995 was ze zelfstandig consulent (onder meer voor Vitra, de Koning Boudewijnstichting, de Belgian Art & Design Fair en talloze jury’s) en voorzitter van de Commissie Architectuur en Vormgeving van de Vlaamse Gemeenschap. 

Ze was verbonden aan het NHIBS in Antwerpen (nu Ontwerpwetenschappen Universiteit Antwerpen) en de Domus Academy in Milaan en gaf talloze gastlessen aan binnen- en buitenlandse opleidingen. Ze stichtte het VVVO (Vlaamse Vereniging van Vormgevers), het Alibi-Genootschap (promotie van het Belgische ambacht), Design@Work, de AM Foundation (jong talent in kunst en mode) en Designer van het Jaar.