Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Gesloten voor uitbreiding & verbouwing. Vandaag: dak- en bekabelingswerken
bekijk de tijdlijn
Guglielmo Poletti Equilibrium Stool
OBJECT

Equilibrium Stool 2016

Guglielmo Poletti IT

urethaan rubber, koper

Tijdens de workshop van de Maarten Van Severen Chair, geleid door Erwan Bouroullec (2015) knoopte deze jonge ontwerper potloden aan elkaar die als een fragiele pilaar tussen zoldering en plafond geklemd werden. Deze oefening resulteerde anderhalf jaar later in een serie objecten, zoals dit samengebonden krukje. Het was tijdens de week van Salone del Mobile te zien bij Rosanna Orlandi.

Het nader bestuderen van de intrinsieke kwaliteiten van het handgemaakte of ambachtelijke kan een aanzet vormen tot een nieuwe methodologie van het maken, waarbij in navolging van Soetsu Yanagi een ding eerder geboren wordt dan bedacht en daarna gemaakt. Hiervoor is echter een nieuw soort vormgevers noodzakelijk, die niet langer met hun God’s eye view de ­wereld ontwerpen, maar dansers, ­minnaars en zoekers, die dingen laten ontstaan vanuit het hart.

“On reflection, one must conclude that in bringing cheap and useful goods to the average household, industrialism has been of service to mankind – but at the cost of the heart, of warmth, friendliness, and beauty. ( ... ) Moreover, the chief characteristic of handcrafts is that they maintain by their very ­nature a direct link with the human heart, so that the work always partakes of a human ­quality. Machine-made things are children of the brain; they are not human.” - Soetsu Yanagi

Het wilde ding, p. 65-66

Schoonheid is de materialiteit van liefde, want schoonheid getuigt van iets wat door liefde is ontstaan. Wanneer iets met liefde wordt gemaakt, is er een transcendentie. Dan gebeurt er iets van hart tot hart. Het opent zich en er ontstaat een soort licht, onzichtbaar en toch wezenlijk. In het aura van het ­object. In de adem en de hartenklop ervan. Wat met liefde is gemaakt, bruist van leven, is wild en zoet.

Het wilde ding, p. 149