Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Gesloten voor uitbreiding en verbouwing
DO THE RIGHT DING/STEUN
Ettore Sottsass Malabar
OBJECT

Malabar 1982

Ettore Sottsass IT

hout, metaal, laminaat

Ettore Sottsass werd geïnspireerd door het mystieke, vandaar ook de naam van de groep Memphis, die hij in 1981 oprichtte als verwijzing naar de oude Egyptische stad. Hij reisde bovendien veel naar India en de rituele objecten, de tempels, als de wilde kleurencombinaties inspireerden hem heel direct in het ontwerpen van zijn Totems en de ruimteverdeler Malabar.

Het bezielde ding trilt als het ware, het vibreert en expandeert, waardoor het resoneert in de ziel van de aanschouwer. Bovendien bepaalt de ­geladenheid van objecten de graad van intimiteit van bijvoorbeeld een huiskamer waarin dit soort objecten ­verzameld zijn ( ... ) Ze fysiek betreden is als binnengaan in een tempel. De intimiteit en nabijheid van het onbenoembare is voelbaar, door de onzichtbare trillingen die tussen de verschillende objecten van het ­dagelijks leven een melodie componeren, die nu eens harmonisch is, dan weer dramatisch.

Het wilde ding, p. 148