Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Gesloten voor uitbreiding en verbouwing
bekijk de tijdlijn
Hans Wegner PP550
OBJECT

PP550 1947

Hans Wegner DK

essenhout, teakhout, riet

Wegner hield ervan om oude, archetypische stoelen te bestuderen en ze te ontdoen van alle vormen van ­decoratie en stijl en ze zo te laten schijnen in hun pure constructie. Deze Peacock chair is gebaseerd op de ­klassieke, ­historische Windsor chair.

Bij alledaagse gebruiksvoorwerpen is een archetypische vorm, die ooit ontstaan is en over de jaren heen is aan­gepast, essentieel. De functie van het ding komt op de eerste plaats te staan en die laat weinig tierlantijnen toe. De vorm is bepaald door jarenlang goed gebruik. Functionele alledaagse goederen die ontstaan zijn vanuit de traditie zijn voor Yanagi eerlijke objecten. Ze staan geen ego van de maker toe. De maker stelt zich ten dienste van het eindresultaat. Dergelijke objecten getuigen van een eerlijke schoonheid, die spreekt tot de innerlijke nood van de mens. Ze staan voor Yanagi in schril contrast met de oppervlakkige genots­objecten die ontworpen zijn binnen de consumptie­logica. Die laatste creëren alleen maar meer nood, meer verlangen. Ze be­antwoorden nooit aan de poëtische zinnelijkheid van de ziel, die elke mens rust en tevredenheid brengt.

Het wilde ding, p. 108