Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Gesloten voor uitbreiding en verbouwing
DO THE RIGHT DING/STEUN
Expo
25.03 Flag icon
23.10.2016

Bike to the Future

Bike to the Future is een co-productie van Design Museum Gent en IMF Foundation die de toekomst van de fiets toont. Talent en inventiviteit zijn de kopmannen in deze tentoonstelling: briljante ideeën en ingenieuze prototypes staan centraal. Door vorm en technologie op verschillende manieren met elkaar te combineren vinden designers de fiets namelijk steeds opnieuw uit. Het resultaat: een fotofinish van design, uitstekend vakmanschap en industrie.

De tentoonstelling toont eigentijdse modellen zoals de elektrische fiets M.A.S.S. Snow van Philippe Starck, maar ook prototypes en experimenten met ongebruikelijke materialen en functies. Zo is het plooifietsontwerp van Gianluca Sada maar even compact als een paraplu wanneer het wordt opgevouwen. Daarnaast hebben ook de fietsaccessoires geen pap in de benen. Het magnetische fietslicht iFlash One ontworpen door de Deense studio Kibisi, de Hövding airbaghelmen en het Hammerhead navigatiesysteem halen stuk voor stuk het maximum uit het aluminium ros. Ook Belgische ontwerpen zijn te zien: fietsen van het merk Eddy Merckx en Jaegher en ook de lasercut bicycle van Tobias Knockaert. Accessoires komen onder meer van Curana, wereldwijd trendsetter op gebied van aluminium spatborden.

Het voorbije decennium maakte de fiets een enorme comeback als vervoersmiddel in het straatbeeld. De revival is een wereldwijd fenomeen dat teruggrijpt naar een periode toen de fiets nog een belangrijk vervoermiddel was in ons leven en in het stedelijk netwerk. In een tijd waarin fossiele brandstoffen, vervuiling en problemen met het klimaat en de gezondheid een steeds grotere globale uitdaging vormen, is het logisch dat we een hogere prioriteit geven aan de fiets. 

Mobiliteit, veiligheid en de fietserscommunity krijgen dan ook een speciale plaats in het museum. De fiets heeft een grote impact op de ontwikkeling van onze steden en werkt drijvende kracht voor nieuw design en stedelijke infrastructuur, gaande van nieuwe vormen van parkeren, bruggen en fietstunnels tot meer kleinschalige interventies als regensensoren voor fietsen aan verkeerslichten. Projecten als de ‘London Underline’ en de fietsbrug over de R4 illustreren de verscheidenheid aan mobiliteitsoplossingen. De Gentse ‘fietskeuken’, ‘zeswijkse’ en ‘Bicycle Gangs of NY’ geven een idee van de grote fietscommunity.


Laag 1
Laag 10
Laag 11
Laag 12
Laag 2
Laag 3
Laag 4
Laag 5
Laag 6
Laag 7
Laag 8
Laag 9
Bike To The Future Logoband