Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Pop-up Home(Land) open van 10:00 tot 18:00
bekijk de tijdlijn
Expo
4.06 Flag icon
12.09.2010

De best verzorgde boeken

Plantin Moretusprijs 2010

Plantin

Op het gebied van grafische vormgeving en druktechnische afwerking kan Vlaanderen trots zijn op zijn boekproductie. In de afgelopen decennia heeft de Vlaamse boekverzorging een serieuze inhaalbeweging gemaakt en dat levert pareltjes van vormgeving en drukwerk op. Het is dan ook een goede traditie van de Vlaamse Uitgevers Vereniging en het Plantin Genootschap om jaarlijks de Plantin-Moretusprijzen voor de best verzorgde boeken in Vlaanderen uit te reiken. Deze prijzen bekronen boeken die zich onderscheiden door hun verzorgde vormgeving, illustratie en grafisch-technische productie. Er zijn 7 categorieën waarin de prijs kan worden toegekend:

  1. Literatuur (proza, poëzie, theater, essays, literatuurgeschiedenis)
  2. School- en studieboeken en wetenschappelijke uitgaven
  3. Kunst- en fotoboeken en catalogi van tentoonstellingen
  4. Overige non-fictie
  5. Kinder- en jeugdboeken
  6. De Debuutprijs heeft als doel om net afgestudeerd en beloftevol nieuw talent te belonen en te stimuleren.
  7. De Publieksprijs voor het Beste Boekomslag wordt gekozen via een online stempagina waarbij iedereen kan stemmen op 10 geselecteerde kanshebbers. De Publieksprijs wordt georganiseerd in samenwerking met De Standaard.

Jury

In 2010 is Marc Mombaerts (pre-press) opnieuw voorzitter. De overige juryleden zijn Sara De Bondt (grafisch vormgever), Hilde Busschots (boekbinderij), Katrien Maes (druk), Armand Mevis (vormgever) en Bart Van Aken (boekhandel).

Uitreiking

Dit jaar worden de Plantin Moretusprijzen uitgereikt op donderdagavond 3 juni, in het stadhuis te Gent. De tentoonstelling zal vanaf 4 juni van start gaan in het Design Museum Gent.