Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Gesloten voor uitbreiding en verbouwing
DO THE RIGHT DING/STEUN
Expo
4.06 Flag icon
31.08.2012

De Best Vormgegeven Boeken 2012

Bvb 2012

Op 23 april 2012 werden 17 boeken in verschillende categorieën bekroond met de prijs voor De Best Vormgegeven Boeken. Ook de Publieksprijs voor het Beste Boekomslag werd uitgereikt. Met deze prijzen worden de spots gericht op de nauwelijks te overschatten rol van de boekontwerper.
Jurylid Koen Brams verwoordt het zo: "Welke keuzes heeft de vormgever gemaakt? Welk papier? Welke letter? Welke bindwijze? Hard- of softcover? Beeld of geen beeld op de cover? Hoe zijn al deze keuzes bovendien op elkaar betrokken zodat een betekenisvolle eenheid tussen vorm en inhoud, tussen tekst en ontwerp tot stand is gekomen?" De Jury ging op zoek naar de boeken "die terecht niet meer van het netvlies te branden zijn".

17 bekroningen

De vakjury bestond dit jaar uit Jan Hoet (voorzitter), Koen Brams, Geoffrey Brusatto, Jan De Boer, Sara De Bondt, Bernadette De Loose en Tom Tosseyn. In 11 categorieën konden zij telkens maximum 3 verschillende titels bekronen. In 2 categorieën werd dit jaar geen prijs uitgereikt - Schoolboeken en E-books. In totaal werden 17 boeken en 36 winnaars bekroond - de vormgever en de uitgever van het winnende boek delen de eer. Zij kregen een trofee overhandigd die ontworpen werd door Stan Van Steendam.

Tentoonstelling

Alle bekroonde boeken zijn te bewonderen in een speciale tentoonstelling in het Design Museum Gent, en dat van 4 mei tot en met 31 augustus 2012.

Meer info over De Best Vormgegeven Boeken 2012: www.debestvormgegevenboeken.be

Organisatie en partners

De Best Vormgegeven Boeken is een initiatief van de Vlaamse Uitgevers Vereniging, in samenwerking met Boek.be, Design Museum Gent en Plantijn Hogeschool, met de steun van New Goff en Papyrus. De Publieksprijs voor het Beste Boekomslag wordt georganiseerd in samenwerking met het weekblad Knack Focus en bpost, met de steun van Minerva en Bruynzeel.