Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Gesloten voor uitbreiding en verbouwing
bekijk de tijdlijn
Expo
28.10 Flag icon
13.09.2015

De collectie Alonso

Van art nouveau tot Studio Glass Movement

De verschillende kwaliteiten en technische mogelijkheden van glas wisten de heer Alonso verschillende decennia geleden te bekoren. Sindsdien is het voor hem een ware passie om kristal en glaswerk te verzamelen.
De collectie Alonso is heel verscheiden, zowel qua vormen als qua technieken. Ze beslaat de periode van het eind van de 19de eeuw tot ca. 1990: van art nouveau tot Studio Glass Movement.

De art nouveau manifesteerde zich niet zo zeer in de gewone glasproductie, maar wel in het artistieke glas. Vooral Frankrijk wierp zich op als drijvende kracht onder meer met figuren als Emile Gallé en de gebroeders Daum.

De glaskunst uit het interbellum is in de collectie Alonso vertegenwoordigd door unieke creaties van Val Saint-Lambert. 1959 betekende een keerpunt in de productie van artistiek glas. De Amerikaan Harvey Littleton eiste een rol op voor glas als medium voor de moderne kunstenaar. Het fenomeen van het Studio Glass, geproduceerd in een kleine oven in een atelier van een glaskunstenaar, zag het daglicht. De heer Alonso verzamelde vooral Studio Glass naar ontwerp van Samuel Herman.