Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Gesloten voor uitbreiding en verbouwing
DO THE RIGHT DING/STEUN
Agenda

19.11.2020

Design × colour

Design Dialogues

Wat is de invloed van kleur op design, en vice versa? Wat kan kleur betekenen? En hoe ziet de toekomst van kleur en kleurgebruik eruit? Deze lezing, georganiseerd in het kader van Kleureyck, de expo in Design Museum Gent over kleur in hedendaags design, gaat dieper in op deze vragen. Vertrekkend vanuit hun eigen onderzoek en praktijk geven María Boto Ordóñez, die een van de bezielers is van The Color Biolab aan KASK & Conservatorium, en het Nederlandse design duo Atelier NL inzicht in wat kleur voor hen betekent. De dialoog wordt gemodereerd door de curator van Kleureyck, Siegrid Demyttenaere.

Design × Colour maakt deel uit van de nieuwe gecureerde lezingenreeks Design Dialogues waarbij het Design Departement van KASK & Conservatorium en Design Museum Gent de handen in elkaar slaan. Eigenzinnige denkers, dromers, doeners en makers uit het brede designveld worden uitgenodigd om samen te reflecteren over de rol, impact en toekomst van design in een veranderende maatschappij. Elke dialoog wordt een kritische bevraging rond een uitdagend thema aangevuld door een open discussie tussen de sprekers en het publiek. Onze missie? Engagerende en baanbrekende perspectieven aanreiken die ons klaarstomen voor de uitdagingen van morgen.

Herbekijk op Facebook

Sprekers

Atelier NL (NL)
Onze aarde telt vele kleuren. Atelier NL leert ons dat we met de juiste technieken de grond onder onze voeten kunnen omtoveren tot bruikbare verven. Voor hun project Colours of Van Gogh Village - Earth Paint, Nuenen creëerde het duo verf van ruwe klei en zand die ze delfden in Nuenen - het dorp waar Vincent van Gogh een tijdlang woonde en werkte. Hieruit ontstond een gebiedseigen palet van 270 kleuren. Het is een toonvoorbeeld van de ‘globaal denken, lokaal graven’-filosofie van Atelier NL. Met hun onderzoeksgebonden projecten willen ze de rijkdom van de aarde en de waarde van lokale grondstoffen tastbaar maken met als doel onze omgang met onze leefwereld te verbeteren.

María Boto Ordóñez (BE)
María Boto Ordóñez is wetenschapper en onderzoeker aan KASK & Conservatorium. Samen met Heleen Sintobin is ze de bezieler van The Color Biolab, een experimenteel transdisciplinair onderzoekslaboratorium voor biotechnologie en kunst/design aan KASK. Het lab onderzoekt nieuwe ecologische methodes om pigmenten te generen. Microalgen zuiveren water, waarna de biomassa gebruikt wordt om ‘levende inkten’ te maken, die vervagen na bepaalde tijd. Wat kan de functie van een tijdgerelateerd kleurenpalet betekenen in het design- en kunstveld? Hoe kan een kunstschool zijn eigen kleur maken door zuivering van kleurafvalwater?

Moderator

Siegrid Demyttenaere (BE)
Siegrid Demyttenaere is mede-oprichter, creatief directeur en co-editor van DAMN°magazine. Daarnaast geeft ze ook les op het KASK & Conservatorium en is ze onafhankelijk curator. Voor Design Museum Gent cureerde ze Kleureyck. Van Eycks kleuren in design, een expo over vernieuwend en divers kleurgebruik in hedendaags design vertrekkend vanuit het kleurenpalet van Jan van Eyck. Naar aanleiding van haar expo, wijdde DAMN°magazine ook een speciaal nummer aan het thema kleur getiteld On the Power of Colour.