Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Gesloten voor uitbreiding en verbouwing
DO THE RIGHT DING/STEUN
Agenda

22.03.2021

Design × digital network

Design Dialogues

Sharing is caring. De coronacrisis bracht ons online nog dichter bij elkaar. Massaal werd er overgeschakeld naar digitale oplossingen om de wereld draaiende te houden: virtuele vergaderingen, e-learning, publieksbinding via social media. Meer dan ooit werd het belang van onze digitale interconnectiviteit onderstreept. Welke rollen liggen er weggelegd voor dit digitale netwerk in de designwereld? De Antwerpse designstudio Unfold licht de ontwikkelingen van hun meest recente project Atlas of Lost Finds toe met een focus op de waarde van digitale collaboratieve processen en verbindingen in ontwerppraktijken. Digitaal worden ook enkele leden uit hun netwerk opgebeld waarmee Unfold in gesprek zal gaan.

Design × digital network maakt deel uit van de nieuwe gecureerde lezingenreeks Design Dialogues waarbij het Design Departement van KASK & Conservatorium en Design Museum Gent de handen in elkaar slaan. Eigenzinnige denkers, dromers, doeners en makers uit het brede designveld worden uitgenodigd om samen te reflecteren over de rol, impact en toekomst van design in een veranderende maatschappij. Elke dialoog wordt een kritische bevraging rond een uitdagend thema aangevuld door een open discussie tussen de sprekers en het publiek. Onze missie? Engagerende en baanbrekende perspectieven aanreiken die ons klaarstomen voor de uitdagingen van morgen.

Herbekijk op Facebook

Sprekers

Unfold (BE) en internationale gasten
Na hun afstuderen aan de Design Academy Eindhoven in 2002 besloten Claire Warnier en Dries Verbruggen om samen designstudio Unfold op te richten. Met hun projecten onderwerpen ze de klassieke rollen van designer, producent en consument aan een kritisch onderzoek, en versmelten ze ambachtelijke kennis met hightech productietechnieken en digitale communicatienetwerken. Deze nieuwe verbindingen creëren alternatieve contexten voor design waarin de macht verschuift van de industriële producent naar de lokale ontwerper en consument. Hiermee geeft Unfold een nieuwe invulling aan het begrip ‘ontwerpen’, een herdefiniëring die ons uitdaagt om te reflecteren over de toekomst van design.
In hun meest recente onderzoeksproject Atlas of Lost Finds gaat Unfold na hoe digitale data van verwoeste artefacten uit het in 2018 afgebrande Museu Nacional in Rio de Janeiro op een zinvolle manier gebruikt kunnen worden. Voor de brand werd een groot deel van de collectie digitaal ingescand. Unfold onderzoekt nu hoe deze ‘schimmen’ van de collectie gebruikt kunnen worden om de artefacten om te vormen tot nieuwe objecten waaraan waarde en relevante kennis kan toegekend worden. Voor hun eerste casus, een Pre-Columbiaanse jaguar-vaas, nodigde Unfold haar netwerk van ontwerpers en kunstenaars uit om het gescande artefact te hermaterialiseren in een nieuwe betekenisvolle facsimile. Via een open source website ontsluit Unfold de digitale data van en informatie over het object. Daarnaast fungeert de site ook als platform voor het uitwisselen van kennis rond verschillende technieken en strategieën om digitale bestanden te materialiseren.

Moderator

Amandine David (BE)
Amandine David is een in Brussel gevestigde ontwerper en onderzoeker, en een van de deelnemers aan Atlas of Lost Finds. Haar designpraktijk bevindt zich op het kruispunt van digitale technologieën en traditionele ambachten zoals keramiek of weven. Verbinding, collaboratie en kennisdeling ziet David als een methodologie en kans om ontwerpprocessen te herdefiniëren. Tot slot is ze ook mede-oprichter van Hors Pistes, een nomadisch residentieprogramma dat uitwisselingen en samenwerkingsverbanden initieert tussen ambachtslieden en designers uit verschillende disciplines en culturen.