Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Gesloten voor uitbreiding en verbouwing
DO THE RIGHT DING/STEUN
Agenda
22.04 Flag icon
1.05.2022

Design Fest Gent

Be Wild, Act and Change

Het festival voor design in Gent

In april barst Design Fest Gent los, een nieuw tweejaarlijks 10-daags festival dat ruimte biedt aan ontwerpers om grensverleggende ideeën te presenteren. Met een focus op duurzaamheid in al haar facetten wil Design Fest de bezoekers en bewoners van Gent niet alleen inspireren, maar ook uitdagen en aanzetten tot dialoog. 

Design Fest Gent toont wat design kan (en ja, ook moet) zijn: onderzoekend, experimenteel en activistisch. Het festival stimuleert creativiteit en wordt een matchmaker voor nieuwe samenwerkingen tussen ontwerpers, kennisinstellingen, organisaties en de industrie. De handen worden in elkaar geslagen, want design is zoveel meer dan het maken van objecten. Bovendien wil Design Fest niet enkel presenteren, maar ook inzetten op creatie, beleving, ontmoeting, stimulering en verwondering.

Een uitgebreide waaier aan installaties, workshops en lezingen wordt gebundeld in drie inhoudelijke clusters: Look Back, Move Forward en Do Care. Look Back toont projecten waarin ambacht, traditie en nieuwe technologie samenkomen. Move Forward focust op hybride samenwerkingen tussen wetenschap, design en technologie met de natuur als blauwdruk. Do Care bundelt ontwerpen met een maatschappelijke impact.

In de ruimtes van Design Museum Gent worden de projecten opgedeeld volgens een verticale as met de begrippen Mining, Growing en Flowing. Deze doorloopt alle museumverdiepingen. Op -1 wordt gewerkt rond het thema Mining, waarbij designers zoeken naar alternatieven voor onze steeds schaarser wordende grondstoffen, zoals zand, gesteente en metalen. Op het gelijkvloers en op +1 is Growing het centrale thema. Deze projecten tonen materialen die groeien, fauna en flora. Hoe we ermee omgaan en welke mindset er nodig is om er zorg voor te dragen. Flowing, op de tweede verdieping, brengt projecten samen die focussen op immateriële aspecten zoals energie, lucht, geluid, geur, geluk, welzijn.

Programma & tickets

Partners

Arteveldehogeschool, Flanders DC (Flanders District of Creativity), Industriemuseum Gent, KASK (School of Arts HOGENT – Howest KASK & Conservatorium), KU Leuven Faculteit Architectuur, LUCA School of Arts, Ministry of Makers (Design platform Ghent East Flanders), Universiteit Gent