Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Gesloten voor uitbreiding en verbouwing
DO THE RIGHT DING/STEUN
Agenda

27.01.2022

Design × Patronship

Design Dialogues

met James Mair (UK) & Christophe Urbain (BE), gemodereerd door Liv Vaisberg (NL)

Het gesprek Design x Patronship kadert in de expo 10 jaar Muller Van Severen. In dialoog met de collectie die momenteel te zien is in Design Museum Gent. In de tentoonstelling wordt onder meer het 10-jarig parcours van Muller Van Severen getoond aan de hand van 10 personen die mee hun pad hebben bepaald. Deze 10 figuren, waaronder James Mair, kunnen in de brede interpretatie van het woord als patrons of hedendaagse mecenassen worden beschouwd.

De meest elementaire definitie omschrijft een mecenas als ‘een persoon of organisatie die een ander ondersteunt’. Vandaag neemt in ons land veelal de overheid deze rol op in de vorm van het verlenen van subsidies aan kunstenaars en ontwerpers voor de financiering van hun praktijk. Maar de waarde van particuliere personen en organisaties – gaande van galeristen en designverdelers tot collectioneurs – mag niet onderkend worden. Door hen op diverse vlakken te te ondersteunen, zoals het bieden van een platform, een netwerk en financiële steun, door hen opdrachten te geven of gewoon een luisterend oor, treden zij op als katalysatoren binnen de carrièreontwikkeling van ontwerpers.

Liv Vaisberg, mede-eigenaar van designbeurs Collectible en het nieuwe Rotterdamse kunstplatform Huidenclub, gaat in gesprek met James Mair, eigenaar van de Londense design showroom Viaduct, en Christophe Urbain, mede-oprichter van de Gentse galerie Atelier Ecru. Centraal in het gesprek staat de relatie tussen patrons en ontwerpers. Kan een galerist of verdeler meer doen voor zijn protegés dan enkel het beheren en promoten van hun werk? Hoe ontstaat en verloopt zo’n samenwerking? En wat is vandaag het belang van deze moderne mecenassen? De sprekers geven hun inzichten vanuit hun persoonlijke ervaring en praktijk.

Herbekijk op Facebook