Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Gesloten voor uitbreiding en verbouwing
DO THE RIGHT DING/STEUN
Agenda

18.04.2024

Design × Queer

Design Dialogues

met Floriane Fo Misslin (FR) en Bebe Books (BE), gemodereerd door Anna Luyten (BE)

Hoe kunnen queer methodologieën en perspectieven de designwereld verrijken? Deze Design Dialogue staat in het teken van de noodzakelijke integratie van LGBTQ+ methodologieën en perspectieven in het veld van design.

In de huidige debatten over design en gender wordt vaak de nadruk gelegd op het verwaarloosde of betwiste vrouwelijke lichaam evenals de instandhouding van stereotiepe genderidentiteiten. Hoewel deze kwesties van belang zijn, vertegenwoordigen ze slechts het topje van de ijsberg. Het creëren van een werkelijk inclusieve designbenadering vereist de integratie van diverse perspectieven en ervaringen van queer individuen en personen met niet-normatieve genderidentiteiten.

Het Gentse queer collectief Bebe Books, gespecialiseerd in het ontwerpen van contexten waarin diverse gemarginaliseerde stemmen worden vertegenwoordigd, gaat in gesprek met de in Londen gevestigde onderzoeker Floriane Fo Misslin, wiens doctoraal onderzoek focust op de ervaringen van LGBTQ+ modeontwerpers met de overheersende heteronormatieve standaarden in mode(fotografie). Een dialoog over hoe queer methodologieën en standpunten kunnen bijdragen aan het doorbreken van traditionele designparadigma's en het bevorderen van inclusieve ontwerppraktijken.  

Inschrijven

Schrijf je nu gratis in voor deze lezing.

 

Sprekers


BEBE BOOKS (BE)

Het Gentse Bebe Books is een voortdurend collectief experiment gebaseerd op samenwerking in creatieve arbeid, zorg en vriendschap binnen het domein van communicatieontwerp en publicatie. Door samen te werken, doorbreken ze de moderne mythe van de individuele autonome ontwerper – wat Ursula K. Le Guin omschreef als "the narrative of the arrow or spear." Bebe Books ziet zichzelf niet alleen als een queer collectief om hun identiteit te uiten, maar ook als hun methodologie. Naast het feit dat de meerderheid van hun leden gender-non-conform is, bundelen ze ook hun creatieve krachten en middelen om diverse contexten te ontwerpen – of het nu gaat om een boek, een gay bar, een tempel of een politieke campagne – waarin verschillende gemarginaliseerde ervaringen en stemmen worden vertegenwoordigd.

https://bebebooks.be/

 

FLORIANE FO MISSLIN (FR)

Floriane Fo Misslin (hen/hun), is een onderzoeker en designdocent. Fo's praktijk richt zich op het ontwikkelen van participatieve en visuele onderzoeksmethoden, voornamelijk geïnformeerd door het gebruik van moodboards en diagrammen met betrekking tot mode, gender en seksualiteit. Hen is PhD-student in Visuele Sociologie aan Goldsmiths Universiteit in Londen, docent aan het London College of Communication, en tutor aan de Design Academy Eindhoven in Nederland. Voor hun doctoraal onderzoek bestudeert Fo de ervaring van LGBTQ+ modeontwerpers bij de onderhandeling over de representatie van gender en seksualiteit in editorial modefotografie. Fo onderzoekt hoe fotografen, stylisten, editors, castingdirecteuren en press officers in Londen hun creatieve ideeën realiseren of compromissen sluiten in reactie op de overwegend heteronormatieve normen binnen de modewereld.

https://florianemisslin.com/


Design Dialogues

Design × Queer maakt deel uit van de gecureerde lezingenreeks Design Dialogues georganiseerd door KASK & Conservatorium / HOGENT en Howest, en Design Museum Gent. Eigenzinnige stemmen uit het brede ontwerpveld worden uitgenodigd om te reflecteren over de rol en toekomst van design in een veranderende wereld. Elke Design Dialogue start met verdiepende presentaties van de sprekers rond een specifiek thema, gevolgd door een kritisch gemodereerd gesprek en wordt afgesloten met een open discussie tussen de sprekers en het publiek. Onze missie: engagerende perspectieven aanreiken die ons kunnen helpen bij de uitdagingen van vandaag en morgen.