Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Pop-up Home(Land) open van 10:00 tot 18:00
bekijk de tijdlijn
Expo
1.02 Flag icon
14.04.2019

Diffusion

Essence de Rabot

De installatie Diffusion. Essence de Rabot presenteert een parfum en film. Beide zijn het resultaat van een artistiek project in de Gentse wijk het Rabot, als onderdeel van PILOOT, een platform voor kunst in de publieke ruimte van Rabot-Tondelier-Blaisantvest in Gent.

In afwachting van een definitieve bestemming in het Rabot, wordt het parfum in een handgeblazen fles in bewaring gegeven aan Design Museum Gent.

Essence de Rabot is een parfum dat de emoties van honderd mensen uit de wijk het Rabot bundelt. Op zoek naar de directe, ongepolijste taal van emoties ontdekten de Nederlandse kunstenaars Lotte Geeven en Yeb Wiersma de rol van chemosignalen. Deze vrijwel geurloze hormoonstoffen, aanwezig in menselijk zweet, communiceren emoties naar anderen. De kunstenaars destilleerden deze stoffen uit transpiratievocht, opgevangen in steriele T-shirts die op 6 oktober 2017 vierentwintig uur lang werden gedragen door honderd bewoners, bouwvakkers, rechters, winkeliers en nachtclubeigenaars in het Rabot. Het resulterende geurloos extract tracht de emotionele dynamiek van een stedelijke plek te vangen in een immaterieel kunstwerk.


Diffusion. Essence de Rabot kwam tot stand in de context van PILOOT (Pilootproject Tondelier) en kadert in de Pilootprojecten Kunst in Opdracht (2015 - 2018), een initiatief van Team Vlaams Bouwmeester, Kunstenpunt en de Vlaamse overheid (Departement Cultuur, Jeugd en Media) voor 5 grensverleggende kunstopdrachten in Vlaanderen. Opdrachtgevers van Pilootproject Tondelier zijn Stad Gent en Tondelier Development nv. Uit deze kunstopdracht kwam vzw PILOOT voort, een platform voor kunst in de publieke ruimte van Rabot-Tondelier-Blaisantvest in Gent.