Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Gesloten voor uitbreiding en verbouwing
DO THE RIGHT DING/STEUN
Expo
6.10 Flag icon
23.10.2022

Ecodesign Award voor Studenten 2022

Dit jaar presenteren de OVAM, Vlaanderen Circulair en Design Museum Gent de Ecodesign Award voor studenten in BROEI – doe- en denkplek voor de nieuwe generatie. Het jonge talent achter deze ontwerpen ging de uitdaging aan om met hun eindwerk of thesis de wereld te veranderen. Zo werkten ze aan een circulair, duurzaam of ecologisch ontwerp van een product of dienst in twee verschillende categorieën.

Binnen de categorie ‘Problem Solving’ bieden de ontwerpers een oplossing voor de huidige ecologische, economische of sociale uitdagingen van onze samenleving. De ontwerpen in deze categorie zijn eerder gericht op een systeemaanpak. De categorie ‘Everyday Life’ is voor projecten die bijdragen tot een duurzamer dagelijks leven. Deze producten of diensten bieden een alternatief met een kleinere impact op onze planeet.

De winnaars hebben met de award letterlijk goud in handen: een duurzame smartphone met een netwerk van contacten waar elke ontwerper van droomt – nummers van gerenommeerde productdesigners, duurzame ondernemers, investeerders, beleidsmakers, enz.

Meer info op www.ecodesignaward.be.

 • Winnaars

  Flag icon

  Eco Tire Solutions

  Categorie: Problem Solving
  Project van Wannes Van Laerhoven
  Opleiding: Productontwikkeling – Universiteit Antwerpen

  Elk jaar belanden er honderden miljoenen banden op een stortplaats. Vooral in derdewereldlanden is dit een groot probleem en heeft dit een negatieve invloed op het milieu en de gezondheid. In België worden afvalbanden gelukkig selectief ingezameld, vorig jaar was dit 87 ton. Het grootste deel daarvan wordt hergebruikt, maar slechts een hele kleine fractie (1 ton) krijgt een nieuwe nuttige toepassing.

  Wannes Van Laerhoven, student Industrieel Ontwerpen aan de Universiteit Gent, heeft nu een circulair proces bedacht waarbij afvalbanden niet alleen gerecycleerd, maar geüpcycled worden tot een nieuwe band.

  De afvalbanden verwerkt hij tot een bepaalde draadvormige structuur waarmee hij luchtledige banden kan 3D printen. Die kunnen gebruikt worden voor rolstoelen, longboards,… De techniek zorgt voor een hoogwaardig product: een stevige, schok dempende band die zelfs over nagels kan rijden waardoor de band langer mee gaat. Als de band dan toch aan het einde van zijn levenscyclus is, wordt hij terug gerecycleerd om een nieuwe band mee te printen.

  Omdat het upcyclen van afvalbanden tot nu toe ongezien is bij deze afvalstroom, bekroont de jury dit project tot winnaar in de categorie ‘Problem solving’.


  Redose

  Categorie: Everyday Life
  Project van Loore Nelen
  Opleiding: Productontwikkeling UAntwerpen

  In de categorie ‘Everyday life’ gaat de hoofdprijs naar REDOSE van Loore Nelen, studente Productontwikkeling aan de Universiteit van Antwerpen. Zij wil met haar project een eerste steen verleggen in de gigantische berg van het medisch afval. Het operatiekwartier alleen al produceert 50 000 ton medisch afval per jaar in België.

  REDOSE is een milieuvriendelijk en herbruikbaar alternatief om medicatie aan patiënten toe te dienen. Het is specifiek gericht op anesthesisten om de narcose van patiënten in te leiden. Momenteel heeft een anesthesist drie voorwerpen nodig: een spuit, en naald en een medicatieflacon. REDOSE combineert deze drie in één. Dit leidt tot minstens 50 procent minder afval, zonder de patiëntzorg in gevaar te brengen.

 • Eervolle vermeldingen

  Flag icon

  De studenten maakten het de jury niet makkelijk en in beide categorieën werden telkens nog drie eervolle vermeldingen uitgereikt.

  Climap

  Categorie: Problem Solving
  Project van Fien Joos
  Opleiding: Productontwikkeling – Universiteit Antwerpen

  Climap is een klimaatadapatief paviljoen, speciaal ontworpen voor pleinen met ondergrondse infrastructuren, zoals een garage. Het is zeer moeilijk om op die locaties groen aan te planten door de complexe ondergrond. Climap kan regenwater opvangen en hergebruiken om de publieke ruimte te verkoelen, door het water bijvoorbeeld te vernevelen. Bovendien kan het paviljoen met het groendak de biodiversiteit in de stad stimuleren en mensen bij elkaar brengen in een aangenaam stukje schaduw.


  Loop

  Categorie: Problem Solving
  Project van Paul Debrabandere
  Opleiding: Industrieel Productontwerpen – HOWEST

  Loop is een composttoilet dat het waterverbruik in een huishouden wil reduceren. Bij het doorspoelen van een gewoon toilet wordt vijf tot tien liter water gebruikt. Loop is het eerste composttoilet dat esthetisch mooi en tegelijk gebruiksvriendelijk is. Hoe werkt het? De urine en uitscheidingen worden gescheiden opgevangen. Wanneer de opvangreservoirs vol zijn, kun je de gefilterde urine aan je planten geven, de uitscheiding kun aan je compost toevoegen en als meststof gebruiken.


  Table Zero

  Categorie: Problem Solving
  Project van Michiel Vindevogel
  Opleiding: Industrieel Productontwerpen – HOWEST

  Table Zero is een microbiologische buitenkeuken die zo transparant mogelijk zijn werking toont en tegelijk mensen voorziet van een warme maaltijd. Het keukenafval komt via een opening in het werkblad terecht in digestievaten, waar bacteriën het afval omzetten naar een voedzame slurry en biomethaan, een gas waarop je kunt koken. Na filtering wordt het gas opgeslagen in een luchtzak met atmosferische druk, waardoor het niet kan ontploffen. Op deze manier krijg je een 100 procent autonome keuken.


  Potpunt

  Categorie: Everyday Life
  Project van Margot Fonteyn
  Opleiding: Productontwikkeling - UAntwerpen

  PotPunt is een systeem dat het hergebruik van plastic kweekpotten mogelijk maakt. In België alleen al zijn plastic kweekpotten goed voor 67 776 ton plastic afval per jaar. Het systeem bestaat uit inzamelrecipiënten die bijvoorbeeld in tuincentra staan. Wanneer het inzamelrecipiënt vol is, worden de potten opgehaald en doorgevoerd naar een maatwerkbedrijf. Daar worden de kweekpotten verder gesorteerd, getrieerd en gereinigd. Daarna kunnen ze terug verkocht worden aan plantenkwekerijen. Zo evolueert het gebruik van kweekpotten van een lineair naar een circulair systeem.


  Modular knitting

  Categorie: Everyday Life
  Project van Leen Stoffels
  Opleiding: Textiel – KASK School of Arts Gent

  Modular Knitting biedt een alternatief voor de fast fashion. Het is een modulair systeem waarbij je de vorm van het textiel kunt aanpassen naargelang de functie. Dat is mogelijk aan de hand van lussen en treksystemen. De duurzaamheid wordt niet enkel vertaald naar materiaalkeuzes, maar ook naar het ontwerp van de gebruiksobjecten én kledingstukken, die tijdloos, gender- en leeftijdsneutraal zijn.


  Mycocreation

  Categorie: Everyday Life
  Project van Anouk Verstuyft
  Opleiding: Productontwikkeling - UAntwerpen

  Om zo weinig mogelijk nieuwe grondstoffen te ontginnen, is een circulaire aanpak met duurzame materialen nodig. Mycelium is materiaal gebaseerd op het dradennetwerk van schimmel en heeft een afbreekbaar en hernieuwbaar karakter. Mycelium leeft en groeit. Het heeft unieke mogelijkheden, zoals het aaneengroeien van delen, zichzelf herstellen,… MycoCreation onderzocht hoe deze unieke eigenschappen ingezet kunnen worden in een transitie naar een duurzamere wereld.