Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Gesloten voor uitbreiding en verbouwing
DO THE RIGHT DING/STEUN
Expo
6.10 Flag icon
2.12.2001

Hedendaagse Juweelkunst uit Litouwen

Litouwen Juwelen

Deze tentoonstelling toont het werk van vijf van de meest prominente hedendaagse Litouwse juwelenkunstenaars die actief zijn in Litouwen en daarbuiten. Birute Stulgaite, Maryte Gureviciene en Sigitas Virpilaitis behoren tot een generatie, die met het zoeken naar inovatie radicale veranderingen in de hedendaagse juweelkunst in Litouwen stimuleerde. Indre Dirziene en Eimantas Ludavicius behoren tot de meest originele hedendaagse juweelkunstenaars.

Anders dan in de westerse juweelkunst vonden ook alternatieve materialen of kostabare materialen als goud, platina of edelstenen geen ingang in Litouwen. Het gebruik van kostbare metalen of edelstenen was overigens verboden.

Door die beperkingen bestond er echter geen hiërarchie van materialen en werden kunstenaars gestimuleerd om de plastische mogelijkheden van andere materialen te benutten. Ze werden aangezet tot originele experimenten en tot een maximaal benutten van de mogelijkheden van de gebruikte materialen.