Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Gesloten voor uitbreiding en verbouwing
DO THE RIGHT DING/STEUN
Expo
21.05 Flag icon
1.06.2009

Henry van de Velde

Boekontwerp tussen art nouveau en nieuwe zakelijkheid

Vandevelde Boekband

De tentoonstelling is gewijd aan de boekkunst van Henry van de Velde (1863-1957).
Henry van de Velde is vooral bekend als architect. Geheel in de geest van zijn tijd was hij daarnaast een veelzijdig ontwerper. Hij ontwierp tapijten, meubelen, zilver en keramiek. Maar hij was ook een begenadigd boekverzorger.

Het is voor het eerst dat de boekontwerpen van Henry van de Velde in een tentoonstelling bij elkaar worden gebracht. Van de Velde beschouwde het boek als leverancier van een dagelijkse dosis cultuur, maar ook als monument voor de geest.

Dit is terug te vinden in zijn ontwerpen, waarin eenvoud en monumentaliteit hand in hand gaan. Zijn ontwerpen omspannen 50 jaar. In die periode ontwikkelt zijn werk zich van “ornament” naar “lijn”. Van art nouveau naar nieuwe zakelijkheid.
In de tentoonstelling zijn niet alleen prachtige boekbanden en uitmuntende typografie te bewonderen, maar wordt ook een beeld gegeven van het ontstaan van de ontwerpen: er zijn schetsen, proeven en verschillende versies van hetzelfde ontwerp te zien.