Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Gesloten voor uitbreiding en verbouwing
bekijk de tijdlijn
Expo
17.06 Flag icon
30.09.2007

Hommage aan Charles Eames

Ontwerpen uit de collectie van het Design Museum Gent

Eames Lounge Chair
Eames Chaise

Op 17 juni 2007 zal het precies 100 jaar geleden zijn dat, in de Amerikaanse staat Missouri, Charles Eames werd geboren. Een eeuw later behoort Eames tot de designtenoren van de 20ste eeuw. Een hommage, weliswaar bescheiden, is dus best op zijn plaats. Het Design Museum Gent put daarbij uit eigen collecties.

Charles Eames studeerde aanvankelijk architectuur (1925-1928). In 1930 opende hij dan ook een eigen architectenbureau. Ten gevolge van de economische crisis werd het echter geen succes. In 1938 kreeg Eames een beurs voor de Cranbrook Academy of Art, waar hij ontwerp en architectuur ging studeren, om er achtereenvolgens docent en hoofd van de afdeling industriële vormgeving te worden.

Charles Eames heeft internationale bekendheid verkregen door zijn experimenten met gebogen multiplex. Hierbij werkte hij samen met Ray Kaiser, zijn echtgenote. In 1948 wonnen Charles en Ray Eames de tweede prijs op de “International Competition for low-cost Furniture Design” voor een serie stoelen in glasvezelversterkte kunststof.

In de jaren 50 werden de eerste ontwerpen van Eames gecommercialiseerd door Zenith Plastics (USA) en Herman Miller (USA). Vitra (CH) werkt sedert 1957 samen met Eames en het Eames Office en is voor Europa, het Midden-Oosten en Zuid-Afrika de enige licentiehouder voor de Eamesontwerpen: van lounge chair over armchair tot kapstokken, kussens en kindermeubilair. Daarnaast werden ook hun architectuurprojecten, de vele korte films, tentoonstellingsontwerpen en hun multimediapresentaties enorm gesmaakt. Tijdens de tentoonstelling zijn continue een aantal van de kortfilms te bekijken.
Charles Eames toonde hoe modern design kan en moet gebruikt worden om de kwaliteit van het leven te verbeteren.