Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Gesloten voor uitbreiding en verbouwing
DO THE RIGHT DING/STEUN
Expo
16.11 Flag icon
17.03.2019

Hommage(s)

Frans Van Praet

Naar aanleiding van de publicatie Frans L. Van Praet, De Jaarringen – Rings of Growth presenteert Design Museum Gent een hommage aan de veelzijdige ontwerper Frans Van Praet (1937). Als designer, kunstenaar en vormgever is hij vooral bekend van de interieurinrichting van het Belgisch Paviljoen op de wereldtentoonstelling in Sevilla (1992) en zijn iconische Sevillazitje. Het boek waarmee Van Praet zijn tachtigste verjaardag viert, toont hoe rijk en verscheiden zijn oeuvre is.

Frans Van Praet wordt dikwijls in één adem genoemd met Pieter De Bruyne en Emile Veranneman, ontwerpers die braken met het strakke functionalisme en letterlijk kleur brachten in het Vlaamse meubellandschap van de jaren 1980. Hun postmoderne vormentaal wordt, net zoals die van de Italiaanse Memphis-beweging, vandaag opnieuw door jonge generaties ontdekt.

Kunst en kunstfilosofie vormen een constante in het werk van Van Praet. Zijn ‘objectmeubels’ of ‘hommagemeubels’ aan grote kunstenaars, zoals Magritte en Rietveld, waren gedurende zijn hele carrière erg belangrijk als vrij tegengewicht voor het werken in serieproductie in opdracht van meubelfabrikanten. Een selectie van deze Hommages is voor deze gelegenheid bij elkaar gebracht in enkele salons van Hotel De Coninck. Ze belichamen sleutelbegrippen in het werk van Van Praet: multifunctionaliteit, multidimensionaliteit en multidisciplinariteit.