Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Gesloten voor uitbreiding en verbouwing
bekijk de tijdlijn
Agenda

28.02.2018

MVSC 03 / Aldo Bakker

De leerstoel Maarten Van Severen is aan zijn derde editie toe. Elk jaar hebben KASK en de Maarten van Severen Foundation een autoriteit uit de designwereld te gast, die tijdens een lezing en een workshop de nalatenschap van Van Severen in een hedendaags licht plaatst. De eer is ditmaal aan de Nederlandse vormgever Aldo Bakker. Op 28 februari om 20u is hij te gast voor een lezing in MIRY Concertzaal. Voorafgaand, om 18u, wordt het cahier ‘MVSC02 / Alfredo Häberli’ voorgesteld in Design Museum Gent.

Aldo Bakker is bekend door zijn experimentele vormen die de grenzen tussen beeldende kunst en design doen vervagen. Zijn internationale naam vestigde hij in 2010 met de Copper Collection, een serie alledaagse producten in een ongewone uitvoering in het materiaal koper. Aldo Bakker begon al op jonge leeftijd aan zijn eigen ontwerpstudio. Hij werkt vaak samen met ambachtslieden wiens vakkennis en materiaalgevoel bijdragen aan de karakteristieke signatuur van zijn werk.

Over de lezing ‘On Sensuality and Perfection’ zegt Bakker:

“What keeps driving me back to Maarten’s designs is his dedication to purity, which I greet with the greatest admiration and some moments of doubt. Ever since I first saw his works exhibited in Amsterdam in the late nineties I feel a kinship with his treatment of the object. My earliest attempts at making furniture mused on the same orthogonal shapes that made Maarten’s work iconic. As I progressed towards a more organic vocabulary our formal languages may have grown apart, but in essence we explore the same thing: how materials can be forced to answer demands beyond their natural properties. During the lecture, I will further examine the following topics: Archetypes, New forms, Uitpuren, Humour, Sensuality, Silence, Performance.”

Leerstoel Maarten Van Severen is een initiatief van KASK en The Maarten Van Severen Foundation, i.s.m. Design Museum Gent. Jaarlijks geeft een autoriteit uit de wereld van het design, die affiniteit heeft met het werk van Maarten Van Severen, een lezing en een masterclass. Elke editie van de leerstoel krijgt haar neerslag in een cahier. Na Erwan Bouroullec (2015) en Alfredo Haeberli (2016) neemt Aldo Bakker de derde editie voor zijn rekening.