Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Gesloten voor uitbreiding en verbouwing
bekijk de tijdlijn
Agenda

15.04.2023

Slow Art Day

Home(Land)

Slow Art Day is een evenement met één missie: langzaam kijken naar kunst. Meer dan 1.500 musea en galeries wereldwijd organiseren activiteiten om te vertragen en plezier te beleven in het kijken naar kunst en design. Iets waar Design Museum Gent dus zeer graag aan deelneemt.

Wil je even ontsnappen aan de drukke Gentse binnenstad? Iets helemaal anders doen, je focus verleggen en je batterijen opladen zodat je er weer helemaal tegen kan? Treed binnen in het 18e eeuwse Hotel De Coninck, thuisbasis van Design Museum Gent, en sta oog in oog met de indrukwekkende gunya’s. De gunya is een enorme Oekraïense overjas, oorspronkelijk gedragen door herders in de Karpaten. Hij dient als bescherming en als schuilplaats. Het traditionele wollen kledingstuk kreeg een remake door Nederlandse en Oekraïense ontwerpers met innovatieve duurzame materialen zoals schimmels en plantaardige vezels.

Home(Land) laat je via design nadenken over het drama in Oekraïne, waar miljoenen mensen door de oorlog van hun thuis verdreven zijn. De band met hun geboortegrond is abrupt verbroken. Maar waaruit bestaat die band? Wat is eigenlijk een thuisland? Neem de tijd in de expo en denk na over het belang van tradities en erfgoed. Wat gebeurt er wanneer oorlog fysieke en tastbare verbondenheid met een plek en zijn mensen wegneemt? En kan design fungeren als een bindmiddel?

De Slow Art Day geeft je tijd. Tijd om na te denken over wat van jouw huis een thuis maakt. Ontdek de expo op je eigen tempo en sta even stil bij de vragen die je onderweg tegenkomt. Benieuwd hoe anderen het ervaren? De Oekraïense vrijwilligers gaan graag met je in gesprek over de tentoonstelling.