Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Gesloten voor uitbreiding en verbouwing
DO THE RIGHT DING/STEUN
Agenda

17.12.2019

Henry van de Velde: The Artist as Designer

Een reeks evenementen naar aanleiding van de tentoonstelling Off the Grid, georganiseerd door de medewerkers en docenten van Grafisch ontwerp van KASK – School of Arts Gent.

Naar aanleiding van de lancering van zijn recent gepubliceerde biografie Henry van de Velde: The Artist as Designer (Occasional Papers, 2019), legt Richard Hollis uit waarom Henry van de Velde belangrijk voor hem is als ontwerper. Hij focust op de sterke invloed van de Arts and Crafts Movement op Van de Velde en bespreekt enkele objecten uit collectie van Design Museum Gent die doen denken aan het gedurfde leven en de ideeën van Van de Velde.

Henry van de Velde is een van de meest inspirerende figuren van het 20ste eeuwse modernisme met een carrière vol paradoxen. Voordat hij zich richtte op design en architectuur, waren zijn schilderijen beïnvloed door de ‘wetenschappelijke’ ideeën van lijn en kleur die door Seurat werden overgenomen. Nochtans dacht hij dat de ‘meest nobele kracht’ van de mensheid energie was, die volgens hem kon worden uitgedrukt door de lijn in het ornament. Tegelijkertijd bewonderde hij technische constructies die gebaseerd waren op ijzer en staal. Als ontwerper beïnvloed door de Engelse Arts and Crafts-beweging stond hij voor de keuze om ofwel een nieuwe stijl te creëren die een nieuwe samenleving tot stand zou brengen, of te wachten tot de sociale hervorming was doorgekomen om daarna een nieuwe esthetiek te pionieren.

Richard Hollis
is een Britse grafisch ontwerper, docent en schrijver. Hij ontwierp het kwartaalblad Modern Poetry in Translation, was kunstredacteur van het weekblad New Society en ontwierp de originele editie van John Berger’s iconische Ways of Seeing in een typografie. Eind jaren zestig en begin jaren tachtig creëerde hij de visuele identiteit voor de Whitechapel Art Gallery in Londen. Hij is de auteur van opmerkelijke boeken over grafische ontwerpgeschiedenis zoals Graphic Design. A Concise History (2001), Swiss Graphic Design: The Origins and Growth of an International Style, 1920-1965 (2006) en About Graphic Design (2012).

Tickets