Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Gesloten voor uitbreiding en verbouwing
DO THE RIGHT DING/STEUN
Agenda

14.11.2019

This is Common-interest

Are Women the Natural Enemies of Books?

Een reeks evenementen naar aanleiding van de tentoonstelling Off the Grid, georganiseerd door de medewerkers en docenten van Grafisch ontwerp van KASK – School of Arts Gent.

De titel van deze talk verwijst naar het gelijknamige artikel uit 1937 van de Amerikaanse schrijfster Anne Lyon Haight, waarin een geschiedenis van opmerkelijke vrouwelijke bibliofielen wordt geschetst. Tegenwoordig wordt het uitgeven van boeken nog maar zelden gezien als een mannenberoep, maar je zou wel eens versteld kunnen staan van het feit dat er meer vrouwen in de uitgeverswereld werken dan mannen. Momenteel bestaat 78% van de Amerikaanse boekuitgeverijsector uit vrouwen. Toch blijft er, net als in de meeste andere vakgebieden, een loonkloof bestaan tussen mannen en vrouwen. Slechts een klein deel van de topfuncties wordt door vrouwen ingevuld. In 2017 schreef The Guardian dat “higher echelons [of the publishing trade] are becoming as white, male and middle class as in other industries”. In deze lezing heeft Common-interest het over de rol van vrouwen in deze veranderende industrie, door na te gaan hoe vrouwen tijdens de tweede helft van de twintigste eeuw in de uitgeverijsector hebben geworsteld – in het bijzonder op het gebied van kunst, vormgeving en architectuurboeken.

Nina Paim
is een Braziliaanse ontwerper, onderzoeker en curator die in Basel woont en werkt. Ze geeft vaak lezingen en is curator van talrijke tentoonstellingen, workshops en evenementen, met name Taking a Line for a Walk op de Biënnale voor Grafisch Ontwerp Brno 2014 en Department of Non-Binaries op de Fikra Design Biënnale van Sharjah in 2018. In 2016 was ze mede-ontwerper en redacteur van Taking a Line for a Walk, uitgegeven door Spector Books Leipzig. In 2018 richtte ze samen met Corinne Gisel de non-profit designonderzoekspraktijk common-interest op.

Tickets