Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Gesloten voor uitbreiding en verbouwing
DO THE RIGHT DING/STEUN
Expo
28.04 Flag icon
25.06.2006

Toyo Ito

"Voor het ontwerpen van meubelen en producten heb ik altijd motieven gebruikt uit mijn architecturaal werk. Zo was het design van de Ripples bank bijvoorbeeld letterlijk gebaseerd op een motief van elkaar overlappende golvingen op het wateroppervlak, één van de belangrijkste beelden, op grond waarvan ik ook mijn architectuur heb ontwikkeld. Datzelfde idee – van duizenden rimpelingen die zich over het water verspreiden en die met elkaar in botsing komen – kwam bij me op toen ik bezig was met de plannen voor de Sendai Mediatheek. Een groot aantal buizen, willekeurig geplaatst op een vlak oppervlak, moeten energiecentra voorstellen die zich naar buiten uit verspreiden, die met elkaar in botsing komen, en die getransformeerd worden in complexe, niet-homogene velden. Het zijn net die “velden van ongelijkheid” die ik wil gebruiken in mijn architectuur. Zo’n onvervalst architecturaal concept komt direct tot uitdrukking in de vorm van de bank "Ripples". Houtlaagjes uit verschillende kleuren worden gelamineerd en vervolgens zodanig uitgesneden dat ze een patroon van rimpelingen voorstellen. Het meubelstuk kwam tot stand dankzij de combinatie van mijn ideeën met de bijzonder vaardige handen van Italiaanse fabrikanten.

Zo ontstond ook het uitstalrek Sendai. Het beeld van een architecturale structuur die tot ontwikkeling kwam in de prille beginfase van de Sendai Mediatheek wordt gevisualiseerd als een meubelstuk. Het motief van buizen die doen denken aan “zeewier dat op het water wiegt” wordt omgezet in een rek uit glazen platen en schuine, willekeurig geplaatste houten buizen. Dit rek kan gezien worden als een model van abstracte architectuur.

De designs van mijn meubelen en producten visualiseren dus duidelijk de originele ideeën die ik als kleine schetsen heb vormgegeven in mijn notitieboekje. In plaats van de gebruikelijke tekeningen of modellen zal deze tentoonstelling veeleer op een dynamischer manier het concept tonen achter mijn architectuur" Toyo Ito.