Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Gesloten voor uitbreiding en verbouwing
DO THE RIGHT DING/STEUN
Agenda
28.03 Flag icon
21.04.2024

Tschicholds bibliotheek uitgepakt

Jan Tschicholds Die neue Typografie (1928) stond als referentiewerk centraal in het discours over modernistische vormgeving. Het boek geniet bijna een eeuw na publicatie een mythische status, wordt vaak als vanzelfsprekend beschouwd en zelden kritisch onder de loep genomen.

De tentoonstelling, in de Zwarte Zaal van KASK & Conservatorium, herevalueert de erfenis van de nieuwe typografie door Tschicholds bibliotheek letterlijk uit te pakken. In de tentoonstelling kun je bijna alle 120 bronnen die het essay aanhaalt doorbladeren, waarbij kwalitatieve facsimiles naast zeldzame originelen liggen.

Als annex op de tentoonstelling geeft het Belgisch Instituut voor Grafisch Ontwerp (BINGO) een hedendaags en lokaal antwoord op Tschichold, ontwikkeld in samenwerking met de Kunstenbibliotheek en studenten grafisch ontwerp van KASK & Conservatorium.

Op 18 april geeft Studio Grafisch Ontwerp in het kader van de tentoonstelling ook een workshop aan studenten grafisch ontwerp.

Deze reizende tentoonstelling is een onderzoeksproject van ECAL / University of Art and Design Lausanne (HES-SO), gecureerd door Davide Fornari.

In Gent kwam deze tot stand met de steun van KASK & Conservatorium, Design Museum Gent, de Swiss National Science Foundation en de Zwitserse Ambassade in België.

https://schoolofartsgent.be/agenda/tschicholds-bibliotheek-uitgepakt