Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Gesloten voor uitbreiding en verbouwing
DO THE RIGHT DING/STEUN
Expo
9.11 Flag icon
23.02.2003

Van bakeliet tot composiet

Design met nieuwe materialen

Composieten Ferrari
Composieten Fiets

Het Design Museum Gent is een internationale ontmoetingsplaats voor vormgeving, industrie en cultuur. Het museum bezit een niet te onderschatten collectie art nouveau, maar ook het interbellum (art deco en modernisme) is goed vertegenwoordigd. Toch ligt het accent vooral op naoorlogse en hedendaagse vormgeving. Zowel in het aankoop- als in het tentoonstellingsbeleid wordt het beste van hier geconfronteerd met het beste van het buitenland.

Het verhaal van composieten is zo oud als dat van huizen van stro en klei. Het stro is vandaag vervangen door glas-, koolstof-, aramide- of cellulosevezels, het bindmiddel is kunststof.

Van bakeliet tot composiet is een tentoonstelling over de geschiedenis en de ontwikkeling van vezelversterkte materialen. Sinds de ontwikkeling van bakeliet (o.a. gebruikt voor luidsprekers en radio's) in het begin van de vorige eeuw nam de ontwikkeling van deze materialen een hoge vlucht. Vooral kunststoffen als polyesters en epoxyharsen, maar ook natuurlijke harsen en lijmen, ontwikkelden zich in de jaren vijftig tot ideale bindmiddelen voor vezels en weefsels. Gecombineerd met glas-, carbon-, natuurlijke of hoogtechnische vezels voor ruimtevaarttoepassingen zijn composieten bij ingenieurs, ontwerpers en designers zeer geliefd. Niet alleen hun sterkte, lichtheid en grote mogelijkheden in vormvariatie en design, maar ook hun energiezuinige en milieuvriendelijke kwaliteiten dragen bij tot hun gebruik in nieuwe producten. Zowel de sport- als meubelindustrie, de ruimtevaart, het transport en de kunstproductie maken uitvoerig van deze materialen gebruik.

De tentoonstelling zal ruim aandacht besteden aan de ontwikkeling van composieten sinds de jaren vijftig in meubelen, verlichting, bouw, huishoudartikelen, fietsen, auto's, sportartikelen, gezondheid en veiligheid. Royale sofa's uit de sixties, sportartikelen uit de seventies, technische ontwikkelingen uit de jaren tachtig en innovaties van de laatste decennia worden in de expositie opgenomen naast een zweefvliegtuig, een ferrari, golfplaten, kogelvrije vesten, rugzakken, meubelen e.a. Meer dan 300 objecten die laten zien hoe anders composieten zijn: sterk, stijf, duurzaam en licht.

Van bakeliet tot composiet - design met nieuwe materialen kadert in het Europese project Composites-on-tour.