Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Gesloten voor uitbreiding en verbouwing
bekijk de tijdlijn
Agenda

29.08.2021

Woning Heyvaert

Huisbezoek

De woning die architect en kunstenaar René Heyvaert voor zijn broer ontwierp was haar tijd ver vooruit en is volgens architectuurcriticus Marc Dubois een van de interessantste woningen uit België in de jaren vijftig.

Gebouwd in 1958 echoot ze het internationale modernisme en iconen zoals het Eames House, maar toont ze tegelijk een radicale visie op bouwen en wonen. Ytongblokken, golfplaten en ruwe houtvezelplaten zijn vandaag overal, maar waren in het Vlaanderen van toen ongezien als bouw- en afwerkingsmaterialen voor een gezinswoning. De woning fungeerde als een testproject: voor hoe weinig geld kun je een huis bouwen?

Architect Peter Swinnen noemt het ‘een DIY-prefabmeegroeiwoning, avant la lettre’. Hij renoveerde de woning en zal een rondleiding geven. Daarbij komt het verhaal van de woning, haar geschiedenis en de renovatie aan bod.

Door de compacte afmetingen en beperkingen in draagkracht op de verdieping zal de rondleiding hoofdzakelijk vanaf buiten plaatsvinden. Daarna splitsen we in twee kleinere groepen om het interieur te bezichtigen.

Dit bezoek wordt georganiseerd door Artshizzle.

Volzet

Foto: Filip Dujardin, CRIT. architects (2018)

040 woning Heyvaert Destelbergen

Foto: Filip Dujardin, CRIT. architects (2018)

023 woning Heyvaert Destelbergen

Foto: Filip Dujardin, CRIT. architects (2018)

018 woning Heyvaert Destelbergen

Foto: Filip Dujardin, CRIT. architects (2018)

007 woning Heyvaert Destelbergen