Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Gesloten voor uitbreiding en verbouwing
DO THE RIGHT DING/STEUN
Design Fest Gent vlaggen
PERSBERICHT

Design Fest Gent: Be Wild, Act & Change!

Tiendaags designfestival in de Gentse binnenstad

Be Wild, Act & Change. In april barst Design Fest Gent los, een nieuw tweejaarlijks 10-daags festival dat ruimte biedt aan ontwerpers om grensverleggende ideeën te presenteren. Met een focus op duurzaamheid in al haar facetten wil Design Fest Gent de bezoekers en bewoners van Gent niet alleen inspireren, maar ook uitdagen en aanzetten tot dialoog.

Irene Stracuzzi On Melting Ground foto Selma Gurbuz

Irene Stracuzzi - On Melting Ground, foto: Selma Gurbuz

Design Fest Gent toont wat design kan (en ja, ook moet) zijn: onderzoekend, experimenteel en activistisch. Het festival stimuleert creativiteit en wordt een matchmaker voor nieuwe samenwerkingen tussen ontwerpers, kennisinstellingen, organisaties en de industrie. De handen worden in elkaar geslagen, want design is zoveel meer dan het maken van objecten. Bovendien wil Design Fest Gent niet enkel presenteren, maar ook inzetten op creatie, beleving, ontmoeting, stimulering en verwondering.

Een uitgebreide waaier aan installaties, workshops en lezingen wordt gebundeld in drie inhoudelijke clusters: Look Back, Move Forward en Do Care. Look Back werkt rond het behoud van de ambachten en de wijsheid van oude culturen. Centraal staat de creatieve vrijheid van de maker, waar steeds ruimte is voor experimenteren en waar het proces van het creëren een belangrijke rol speelt. Bij Move Forward wordt er aan onderzoek gedaan. Samenwerkingen tussen ontwerper en wetenschapper moeten we toejuichen en& koesteren, want zij denken na over de ‘wicked problems’ van vandaag en zoeken naar oplossingen. Onder Do Care vallen de projecten die focussen op het welzijn van zowel mens, dier als onze planeet. We gaan kijken naar nieuwe ecologische materialen en ideeën die onze mentale gezondheid ondersteunen en versterken.

Het festival toont een unieke selectie van bestaande projecten en nieuwe creatie-opdrachten. Die werden geselecteerd onder de curatoriële leiding van Siegrid Demyttenaere en in nauwe dialoog met de festivalpartners en zes co-curatoren Christel De Maeyer, Nathalie Goethals, Heleen Sintobin, Unfold: Claire Warnier en Dries Verbruggen, Bram Vanderbeke en Sep Verboom. De selectie bevat vijf grote blikvangers.

Clay Automaton Lab – Unfold

In September 2018 verwoestte een brand één van de grootste archeologische collecties uit de geschiedenis. Maar liefst 90% van het Museu Nacional in Rio de Janeiro (Brazilië) ging in rook op. Gelukkig maakten onderzoekers van het museum in de jaren voorafgaand aan de brand al honderden scans van de artefacten. Die scans, in eerste instantie bedoeld voor onderzoek, zijn nu de enige overgebleven schimmen van de eens zo rijke collectie.

Niet toevallig zette Design Studio Unfold onlangs het meerjarige onderzoeksproject Atlas of Lost Finds op poten. Samen met andere onderzoekers, ontwerpers en makers, bekijkt ze op welke manier 3D-scans en andere digitale data op een zinvolle manier gebruikt kunnen worden. Op hun website lostfinds.org worden verschillende cases digitaal ontsloten. Enerzijds worden kunstenaars en ontwerpers uitgedaagd om met de digitale data van scans aan de slag te gaan, anderzijds wakkert het een interessante discussie aan over hoe de stukken kunnen dienen als startpunt voor nieuwe verhalen over eigenaarschap, inclusie, traditie en kennis. Een eerste open-call met een precolumbiaanse hoefijzerfles als model, leverde een collectie met 30 bijzondere flessen op, gemaakt door kunstenaars van over de hele wereld. En nog veel meer scans liggen te wachten op een nieuw leven.

Voor Design Fest Gent slaan Unfold en KASK de handen in elkaar voor een onderzoek naar een schaalvergroting van hun 3D-printers. Om de Marajoarakeramiek - die veelal indrukwekkend groot is - opnieuw te kunnen maken op basis van de 3D-scans, moet er een grotere machine gebouwd worden. KASK stelt haar robotarm ter beschikking, Unfold haar expertise. Tijdens Design Fest Gent zet Unfold een lab op in Design Museum, waar verschillende experimenten worden opgezet met de robot-arm-klei-printer. Wees getuige van een eerste pogingen tot het printen van een Marajoara-urne.

The Exploded View – Biobased Creations

Hoe gaan we om met de eindeloze afvalstromen? Wordt de landbouw de toekomstige leverancier van bouwmateriaal? En kan dat dan helpen om onze duurzame woningen betaalbaar te houden? The Exploded View Materials & Methods onderzoekt die vragen en nodigt iedereen uit om mee te denken. Met een radicaal nieuwe blik wordt gekeken naar de realisatie van een woning. Met precisie ontleedt The Exploded View de vele toepassingen van een huis om die vervolgens met biobased materialen weer op te bouwen. Kom verdwalen in een maquette en een levensgrote blueprint waarin ze laten zien wat ze ontdekt hebben, maar evengoed wat ze nog niet weten.

In de installatie zijn toepassingen en materialen van vandaag, morgen en zelfs overmorgen verwerkt. Van producten die al bestaan, maar nog moeilijk hun weg vinden naar de bouwwerf tot ideeën die nog veel steun en onderzoek nodig hebben om volledig tot ontwikkeling te komen. The Exploded View verwijst daarmee naar de eindeloze, potentiële materiaalstromen die er zijn, maar niet of nauwelijks gebruikt worden in de bouw. Voedingsresten, textiel, (riool)water of bacteriën, niets wordt uitgesloten of ongeschikt bevonden. Daarnaast krijgen ook innovatieve bouwmethodes als local mining, 3D-printen en losmaakbaarheid hun plaats in het onderzoek. Het doel is elke keer opnieuw om materialen en methoden te gebruiken die de productiecirkel zo klein een efficiënt mogelijk maken.

The Exploded View, ontwikkeld door Biobased Creations in samenwerking met een groep pioniers uit de wereld van circulair en biobased bouwen, The Embassy of Circular & Biobased Building, dient als inspiratie voor de circulaire en biobased bouwwereld. Het laat burger, bouwer en beleidsmaker de verrassende mogelijkheden en schoonheden zien. Het ondenkbare is mogelijk. De kracht van de verbeelding kleurt de toekomst groen.

Nest – LUCA Textiles x KU Leuven Architectuur Campus Sint Lucas Gent x iDrops

Een nomadische installatie strijkt neer in Design Museum Gent. Een textielbaarmoeder, een tactiele safe space, een NEST. Geborgenheid en bescherming staan centraal in dit NEST dat duurzaamheid niet alleen fysiek, maar ook sociaal wil uitdragen. Studenten en alumni textiel van Luca | School of Arts, KU Leuven – Faculteit Architectuur en iDROPS creëerden – onder coördinatie van Marie Mees en Caroline Voet – een installatie om het psychosociale welzijn van jongvolwassenen met kanker of chronische zieken te ondersteunen. Kom je hullen in het NEST en beleef hoe creativiteit sociale verandering kan stimuleren en waarmaken.

Aan de basis van NEST ligt 2SPACES, een project van iDROPS en Arteconomy waarbij patiënten en kunstenaars samen zoeken naar een artistieke vertaling van emoties en hoe die uit te uiten. NEST is een plaats waar ontmoeting op een veilige en geborgen manier kan gebeuren. Getuigenissen, conversaties, workshops, lezingen, creaties, films, meditatie en slaap, iedereen kan op een persoonlijke manier de ruimte gebruiken.

NEST tast de grenzen af tussen textiel en architectuur. Het volgt een raster, een raamwerk waarin verbindingen ontstaan, waarbij de tijdelijke bewoner een rol vervult door textiel op te rollen, te vouwen en te voelen. Textiel omhult, biedt ruimte maar bakent ook af. Groter dan een bed, maar kleiner dan een huis. Samen of alleen.

Tijdens Design Fest Gent staat NEST in Design Museum Gent. De minimalistische constructie van houten frames wordt ingezet voor panelgesprekken rond neurodiversiteit en patiënten empowerment – of als babbelbox en luisterkamer. Zo wil NEST jonge mensen die ziek zijn steunen en koesteren.

Alga – Studio Samuel Tomatis

Razendsnel overwoekeren algen de stranden van Bretagne. Eutrofiëring – het proces waarbij zuurstof uit het water wordt onttrokken door vervuiling – doet het organische, maar vervuilende en giftige materiaal welig tieren. Onbruikbaar? Niet volgens ALGA, een project van Studio Samuel Tomatis, dat een onderzoek toont dat vijf jaar geleden werd opgestart en de duizend-en-één eigenschappen van zeewier blootlegt. Het opwaarderen van plaatselijk afval en dit inzetten als productiemateriaal voor vormgeving en inrichting zijn de belangrijke uitdagingen van vandaag.

Samuel Tomatis werkte de afgelopen jaren nauw samen met specialisten uit verschillende wetenschapsdomeinen. Hij doorgrondde niet alleen de intrinsieke eigenschappen en kwaliteiten van algen, maar bewerkte ze ook op een ambachtelijke manier. In samenwerking met een chemicus slaagde Tomatis erin om via een semi-industrieel proces nieuwe materialen te ontwikkelen die volledig uit algen bestaan.

De eigenschappen van verschillende soorten algen liggen aan de basis van een aantal praktische toepassingen, gaande van meubilair, over verlichting tot gereedschap en bouwmateriaal of verpakking voor voedsel of textiel. Bovendien zijn aan die nieuwe materialen fascinerende kenmerken verbonden. Tomatis speelt verrassend met textuur, mechanische weerstand, flexibiliteit, biologische afbreekbaarheid en opalescentie – lichtverstrooiing.

Op Design Fest Gent ervaar je van dichtbij wat de nauwe band tussen wetenschap en design kan betekenen voor een duurzame toekomst. Volg de weg van alg tot design, van onderzoek tot functionele toepassingen. ALGA als interdisciplinair avontuur toont niet alleen de diversiteit, maar ook hoe de hedendaagse designwereld haar rol kan opnemen in het prangende discours rond duurzaamheid.

Waterschool M4H+ – Studio Makkink & Bey

Het water staat ons aan de lippen. Waterschool M4H+, het project gestuurd door Studio Makkink & Bey, laat in een indrukwekkende installatie het werk van meer dan 30 ontwerpers, architecten en kunstenaars samenvloeien. Ze onderzoeken materialen die kunnen dienen als (bouw)materialen en/of voedsel, terwijl ze een verantwoorde relatie hebben met watergebruik.

In opdracht van de IABR (Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam) startte het onderzoek met de vraag hoe de nieuwe woon- en werkomgeving in het Rotterdamse Merwe-Vierhavengebied (M4H+) er kan uitzien. Met de aanwezige ruwe materialen en grondstoffen worden duurzame bouwalternatieven gezocht. Op die manier brengt Waterschool M4H+ in kaart hoe ze leefomgevingen creëren waar verschillende biotopen met elkaar in interactie gaan.

Waterschool M4H+ profileert zich als een tijdelijk kenniscentrum en denkt het na over hoe water een grotere rol kan spelen in het onderwijs. Zo zetten ze samenwerkingen op poten om kunstenaars en ontwerpers te integreren in de curricula. Het doel: ons confronteren met alternatieve en onconventionele benaderingen van problemen.

Waterschool M4H+ onderzoekt hoe een reeks hulpbronnen bijdragen tot een circulaire leefomgeving. Insecten, eendenkroos, zeewier, hout en fungi zijn de vijf onconventionele bronnen die in de spotlights staan en het toekomstige (samen)leven kunnen vormgeven. Met het gestroomlijnde amalgaam aan projecten zinspeelt Studio Makkink & Bey op een toekomst waarin kunst en design meer deel gaan uitmaken van het onderwijs en, bij uitbreiding, de samenleving. Je wordt hartelijk uitgenodigd om mee te duiken, zwemmen en spartelen in de wondere wereld van Waterschool.

Design Fest Gent palmt de Gentse binnenstad in. De locaties en hun programma:

  • Design Museum Gent: het leeggemaakte museum toont designprojecten, brengt lezingen, workshops, demonstraties, een designkinderopvang, partnerprojecten en nog veel meer
  • Industriemuseum: textiel in al zijn vormen staat hier centraal
  • DaDa Chapel: hedendaagse kunstinstallaties met Maarten Vanden Eynde
  • S.M.A.K.: Soulhacker installatie & performances CREW | Eric Joris
  • De Wilde Route: een parcours langs 17 Gentse designwinkels waar jonge ontwerpers aan de slag gaan met de onverkochte stock van de winkels
  • Gallery Tatjana Pieters, Gallery Casa Argentaurum, Kiosk Gallery en Gallery Atelier Ecru tonen hedendaagse kunst en design aansluitend aan de DFG-thema’s
  • MIRY Concertzaal van KASK & Conservatorium: plaats voor de grotere lezingen
  • Polestar Space: toont het werk BreaZea (Breathe In/ Breathe Out) van crafting plastics! studio i.s.m. OFFICE MMK
  • Kunstencentrum Voo?uit: plaats voor de Impact Gathering en een werk van Arnaud Eubelen die de urban context herschept
  • Sint-Jacobskerk: de kerkstoelen worden onder handen genomen door ONBETAALBAAR i.s.m. CAMPO, 019 & Design Museum Gent
    Isabeau Goddé KASK No Time To Waste

    Voor het programma van workshops en lezingen werkt Design Fest Gent met themadagen over ecologie, food waste, neurodiversiteit, water, biobased materials, technologie, urban mining, crafts en circulair bouwen.

    Er is een groot aanbod van workshops. Zo kan je onder meer leren koken ter voorbereiding op het einde van de wereld met Sien Vanmaele, werken met afval uit de textielindustrie met Isabeau Goddé of nadenken rond slimme, ecologische verpakking met verpakkingsexpert Bart Calis. Of duik in het uitgebreide programma van lezingen en Design Talks. Kleppers als Reon Brand (hoofd van Future Studies and Innovation bij Philips) tonen hoe design onze toekomst kan vormen, maar er zijn ook intiemere gesprekken, die de thema’s elke dag verder uitdiepen.

    Volledig programma

    Praktische info

    22.04 – 1.05.2022

    Design Fest Gent vindt plaats op verschillende locaties in de stad. Startpunt is:

    Design Museum Gent
    Jan Breydelstraat 5
    9000 Gent

    Dagticket: €15
    Festivalpas: €40

    Verschillende kortingen zijn van toepassing.

    Design Fest Gent is een samenwerking tussen Design Museum Gent, Arteveldehogeschool, Flanders DC, Industriemuseum Gent, KASK & Conservatorium (HOGENT Howest), KU Leuven Faculteit Architectuur, LUCA | School of Arts, Ministry of Makers en Universiteit Gent.

    Meer persinformatie en of beeldmateriaal (niet voor publicatie)

    Sandra Plasschaert
    Cats Communication
    Press & PR

    +32 479 35 10 39
    sandra@catscommunication.be

    Bie Luyssaert

    Design Museum Gent

    Communicatie

    +32 497 59 33 17
    bie.luyssaert@stad.gent