Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Gesloten voor uitbreiding en verbouwing
DO THE RIGHT DING/STEUN
Paul Hankar stoel taboeret
OBJECT

Stoel & taboeret voor Philippe Wolfers ± 1900

Paul Hankar BE

eikenhout, mahoniehout, leer, metaal

aankoop van Marcel Wolfers, 1962

Op het einde van zijn leven kreeg de Brusselse art-nouveau-architect Paul Hankar de opdracht om een buitenverblijf te ontwerpen voor zijn vriend Philippe Wolfers. Die had in 1899 samen met zijn broer Max en hun neef Albert een ­domein gekocht in Terhulpen waar ze elk een cottage lieten bouwen, en Philippe Wolfers ook een atelier. Het rooksalon van Villa Les Glycines, wat blauweregen betekent, ontwierp Hankar in een japonistische stijl. De geweven lederen stroken van de zitting, de geprofileerde houtverbindingen en de combinatie van een donkere met een lichte houtsoort zijn oosterse elementen. Ook in de balustrades van de woning en in de tuin was die Japanse invloed merkbaar. Daarnaast was Hankar voor de opbouw van de meubels schatplichtig aan de neo-Vlaamse-­renaissance en aan het rationalisme van de Franse architect Eugène Viollet-Le-Duc.

BRONNEN

François Loyer, Paul Hankar. La naissance de l’art nouveau, AAM, Bruxelles, 1986, pp. 196-202;
Ko Goubert, Meesterlijk (zilver)design. De Wolfersverzameling (Cahier 3), Designcentrum Vlaanderen, Gent, 2012, pp. 102-106; Met dank aan Marie Becuwe.