Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Gesloten voor uitbreiding en verbouwing
DO THE RIGHT DING/STEUN
Agenda

22.02.2024

Design × Inclusivity

Design Dialogues

met Daniel Charny (UK) en Sara De Bondt (BE), gemodereerd door Anna Luyten (BE)

Kan design een katalysator zijn voor positieve verandering en bijdragen aan een meer inclusieve samenleving? Ontwerpkeuzes hebben een reële impact op de culturele, sociale, economische en politieke integratie van mensen in de samenleving. In deze Design Dialogue laten Daniel Charny en Sara De Bondt hun licht schijnen op de cruciale verbinding tussen design en inclusiviteit. Door hun expertise en inzichten met ons te delen, gaan ze dieper in op de vele dimensies en het belang van inclusief design.

Bij inclusief design staat de mens centraal. Individuen zijn niet alleen gebruikers van producten en diensten. Ze zijn ook actieve actoren in besluitvormings-, zingevings- en veranderingsprocessen rond design. Om echte inclusiviteit te bereiken, moet de ontwerpbenadering verder gaan dan esthetiek en functionaliteit. Fysieke, zintuiglijke, cognitieve en affectieve eigenschappen moeten worden meegenomen in het ontwerpproces, samen met een bredere technologische, sociale, politieke, economische, ecologische en culturele context waarin ze interageren met dingen, andere individuen en de wereld. Dergelijke holistische benadering zorgt ervoor dat ontwerpen niet alleen visueel aantrekkelijk of functioneel zijn, maar ook tegemoet komen aan diverse menselijke behoeftes en capaciteiten.

Inschrijven

Schrijf je nu gratis in voor deze lezing.

Sprekers

DANIEL CHARNY (UK)

Daniel Charny is een ontwerper, docent en creatief directeur die bekend staat om een reeks cultureel belangrijke projecten, zoals de tentoonstelling Power of Making in het V&A museum, het wereldwijde Maker Library Network en het bekroonde leerprogramma Fixperts. Samen met Dee Halligan was hij medeoprichter van Forth, een creatieve studio en Community Interest Company die zich bezighoudt met de nieuwe formats, modellen en ruimtes die nodig zijn om leren en betrokkenheid in een veranderende wereld te ondersteunen. Charny is internationaal actief en pleit voor design, creativiteit en maken als essentiële middelen voor een betere toekomst. Hij ontving de Sir Misha Black Award voor innovatie in designonderwijs en is professor in design aan Kingston University. Tijdens zijn lezing zal Charny reflecteren op inclusief ontwerpen door de lens van het Fixperts leerprogramma.

SARA DE BONDT (BE)

Sara De Bondt is een Belgische grafisch ontwerper, uitgever, onderzoeker en docent. In 2008 richtte ze samen met Antony Hudek de uitgeverij Occasional Papers op. Ze geeft les aan ECAL in Lausanne en KASK & Conservatorium / HOGENT en Howest in Gent waar ze een doctoraat in de kunsten doet. Eerder doceerde ze aan Central Saint Martins en Royal College of Art in Londen. De Bondt geeft regelmatig lezingen en werd in 2017 verkozen als lid van Alliance Graphique Internationale. In 2022 publiceerde ze haar meest recente boek, Off the Grid: Histories of Belgian Graphic Design, naar aanleiding van de gelijknamige tentoonstelling die ze samenstelde voor Design Museum Gent. In 2022 ontwierp ze In Plain Sight voor Wellcome Collection samen met het Britse architectenbureau OMMX. Deze tentoonstelling onderzocht de verschillende manieren waarop we zien en gezien worden door anderen, en de verschillende ervaringen van ziende, slechtziende en blinde mensen.

Design Dialogues

Design × Inclusivity maakt deel uit van de gecureerde lezingenreeks Design Dialogues georganiseerd door KASK & Conservatorium / HOGENT en Howest, en Design Museum Gent. Eigenzinnige stemmen uit het brede ontwerpveld worden uitgenodigd om te reflecteren over de rol en toekomst van design in een veranderende wereld. Elke Design Dialogue start met verdiepende presentaties van de sprekers rond een specifiek thema, gevolgd door een kritisch gemodereerd gesprek en wordt afgesloten met een open discussie tussen de sprekers en het publiek. Onze missie: engagerende perspectieven aanreiken die ons kunnen helpen bij de uitdagingen van vandaag en morgen.